Gündem

Albayrak: KYK borçları için çalışma yürütüyoruz

28 Kasım 2019 11:14

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, Bakanlığının bütçesi üzerindeki görüşmelerde milletvekillerinin soru ve eleştirilerini yanıtladı. Kredi ve Yurtlar Kurumu’na yönelik borçlarla ilgili olarak adım atılacağı mesajı veren Albayrak, “Üniversite öğrencilerinin kredi borçları ile ilgili çalışma yapıyoruz” dedi.

Komisyonda konuşan Albayrak, büyümede üçüncü çeyrek için tahminlerin pozitife döndüğünü belirterek, "Piyasa beklentisi yüzde 1'lerde. Türkiye, dördüncü çeyrekte piyasa beklentisinin de ötesinde, aralıkta da bu ivmeyle devam ederse, bırakın yüzde 2-3'ü, 4-5'lerde büyüyeceği bir çeyreğe doğru gidiyor" değerlendirmesinde bulundu.

Ülke tarihinde kendisi kadar eleştirilen, saldırılan ve hakaret edilen başka bakan olmadığını ifade eden Albayrak, "Kimi dava etmişiz? Biz doğru bilgilerle hareket edeceğiz" dedi.

HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş'ın ekonomiyi eleştirdiği için tutuklandığını söylediği kişinin, terör örgütü propagandası yapma suçundan tutuklandığının altını çizen Albayrak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Meseleyi manipüle etmemek lazım. Soruyorlar, 'bir yasa mı hazırlıyorsunuz, eleştirenlerin hepsini içeri mi atacaksınız', böyle bir hazırlık yok, ben bilmiyorum. Her türlü şeyi söyleme özgürlüğü var ama birileri çıkıp SPK ve BDDK yasası ile mevzuatları kapsamında bir şirketin, kurumun, bankanın çalışanları ve yatırımcısı özelinde suç işliyorsa gerekli merciler bununla ilgili adım atar. 'Ekonomi kötü, işsizlik şöyle' denmesinde sıkıntı yok ama siz yasalar kapsamında suç işliyorsanız, gerekli kurumlar gerekli işlemleri yapar. Ben halka açık bir şirketin hisse senedini alıyorsam ve siz belirli bir noktada pozisyon alıp o şirketi batırmaya, operasyon çekmeye çalışıyorsanız bu suçtur."

"Türkiye muz cumhuriyeti değil"

Berat Albayrak, Türkiye'ye yönelik operasyonların tutmayacağını belirterek, "Türkiye Cumhuriyeti devleti bir muz cumhuriyeti değil, bunu buraya yazın. Seçime bir hafta kala bir ülkenin cebindeki Türk lirasına operasyon çekeceksiniz, 1 doları 10-15 lira yapmaya çalışacaksınız, biz de izleyeceğiz öyle mi? Türkiye Cumhuriyeti devleti ve kurumları buna izin vermez, bunu yapmak isteyenlere öyle bir dayak atar ki kurumlarımız bu yıl yine harika kar açıklayacak. Merkez Bankamız ve kamu bankalarımız tarihlerindeki en iyi hazinecilik karını (Hazine işlemlerinden elde edilen kar) açıklayacak. Hazine ve Maliye olarak çok mutluyuz" diye konuştu.

Bakanlık ve TÜİK gibi kurumlarda çalışan bürokratların AK Parti iktidarından önce bu görevlere gelmiş kişiler olduğunu bildiren Albayrak, "Enflasyon 45 olduğunda inanıyorum, 8,5 olunca inanmıyorum. Nasrettin Hoca gibi, kazan doğurunca inanıyorum, ölünce 'getir kazanımı'. Bin yıldır bu coğrafyada biz ne Bizans oyunları, ne şeytanlıklar gördük ama dimdik ayakta kaldık. Allah'ın izniyle en az bir bin yıl daha, mahşere kadar böyle olacak." dedi.

İİBF mezunları için gelir uzman yardımcılığı sınavı

Konuşmasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Albayrak, "İhtiyaç kapsamında iktisadi ve idari bilimler fakültesi (İİBF) mezunları için gelir uzman yardımcılığı sınavı açmak üzere çalışmalarımızı yapıyoruz" dedi.

Albayrak, Kredi Yurtlar Kurumu burs ve kredi borçları olan gençler için de bir çalışma yürüttüklerini söyledi.

TIKLAYIN - Berat Albayrak: Enflasyonun 2022'de yüzde 4,9’a düşmesi bekleniyor

TIKLAYIN - 2019 KYK burs sonuçları açıklandı