Ekonomi

Albayrak: 2.5 milyon yeni istihdam sağlayacağız

"Yeni bir paket geliyor"

25 Şubat 2019 14:47

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak,” 2019 yılında 2.5 milyon yeni istihdamın hayata geçirileceğini” söyledi. Albayrak, faizlerin düşürüleceğini söylerken KOBİ'ler için yeni bir paketin hazırlandığını ifade etti. Ekonomi ve yerel seçim arasındaki ilişkiye dair de yorumlarda bulunan Albayrak, "sonuçların şimdiden belli olduğunu" öne sürdü.

Türkiye Ekonomi Şurası'nda konuşan Albayrak’ın açıklamalarından satırbaşları şöyle:

Sağlanan iyileşmenin en güzel göstergesi KOBİ, esnaf ve sanayicimizin günbegün hissetmeye başladığı bu rahatlamadır.

2019 yılında 2,5 milyon yeni istihdamı hayata geçireceğiz.

Bugün itibarıyla 67.348 KOBİ için 20,3 milyar TL kredi tamamlandı, yeni bir paket geliyor, bu hafta anons edeceğiz.

66 bin 236 esnafa 6 milyar 238 milyon TL kredi sağladık, Şubat sonu itibarıyla muhtemelen 7,5 milyar TL'ye geçip, Mart ortasına doğru 10 milyar TL'lik ilk paketi kullandırmış olacağız.

Faizlerde Ağustos-Eylül döneminin etkisi tamamen silindi.

Faizler daha da inecek.

Net hata noksan rakamı bugüne kadarki en yüksek rakam, bunun önemli bir kısmı yurt dışındaki sermayenin gelişi noktasında gerçekleşti.

2018'de 13 milyar doların üzerindedoğrudan yatırım geldi, 2019'da bu rakamın çok daha üzerine çıkacağız.

Şubat rakamlarına bakıyorum, Ocak ayına kıyasla dediğimizden çok daha iyi bir noktaya gelmiş, Mart-Nisan-Mayıs ayları çok daha iyi bir performansın sergilendiği dönem olacak.

Albayrak: Şubat, ocaktan çok daha iyi. Mart da şubat daha iyi. Nisan marttan zaten çok iyi olacak.  Kimisi yerel seçimi bekliyor ama sonucu belli zaten. Ama bunu da bekleyeyim diyenler yavaş yavaşa açılmaya başladıkça daha iyi olacak.

Ekonomi yönetimimizin politika yelpazesi küresel ve yerel ekonomik göstergelerinin dikkatlice izlenmesi sürecinde, tüm süreçler uyumlandırılarak, dinamik bir şekilde koordine edilerek yürütülmekte. YEP'te ortaya koyduğumuz hedeflerin bir çoğunu yıl sonundan önce realize etmeye başlayacağız.