Ekonomi

Alaattin Aktaş: Sanayicinin yüzde 49.2'lik ÜFE tahmininin dikkate alınabilir bir yanı yok

25 Eylül 2024 09:53

T24 Ekonomi

Ekonomim yazarı Alaattin Aktaş, sanayicinin 2025 Eylül ayı için ÜFE tahminini yüzde 49.2'ye indirmesine ilişkin olarak, ''Tahmin ediyor etmesine ama şimdiye kadarki tahminlerini tutturabildiği de pek görülmemiş'' dedi.

Geçen yılın aralık ayı için yıllık yüzde 58.8’lik bir tahmine karşın gerçekleşmenin yüzde 44.22 olduğunu hatırlatan Aktaş, yazısında şunları söyledi:

''Dolayısıyla gelecek yılın eylülü için tahmin edilen yüzde 49.2’nin doğrusu pek de dikkate alınabilir, önemsenebilir bir yanı yok. Geçmişteki tahminlerde yaşanan sapmaya bakarak böyle söylemek pekala mümkün.

Ama peki bu oranı ciddiye alırsak ya da ciddiye almak gerekirse reel sektörün acaba vurgulamak istediği başka bir ayrıntı mı var ki?

Örneğin, “TÜİK’in açıkladığı tüketici fiyatları artışına güvenmediğimiz gibi üretici fiyatları artışına da güvenmiyoruz, gerçekte bizim tahminimiz bu” mu denilmek isteniyor ki?

Örneğin, “Şimdiye kadarki tahminlerimizin tutmamasına bakmayın, fiyatlardaki artış yeniden hız kazanacak” görüşü mü vurgulanmaya çalışılıyor ki?

Kimsenin ne düşündüğünü bilme şansımız elbette yok...

Ama şimdiye kadar tutmayan bunca oran ortadayken ve yıllık bazdaki ÜFE artışı yüzde 35’lere inmişken bir yıl sonrası için yüzde 49’luk artış tahmininde bulunmanın da bir izahı olmalı.''

Yazının tamamını okumak için tıklayın

Kızılcık Şerbeti’nin iftiracı “deli kadınları” iş başında; Sönmez ve Pembe’ye sevgili adayı yok mu?