Ekonomi

Alaattin Aktaş: Döviz ve enflasyonda bu dönemde yaşanan yükselme, geçmişin tortusundan kaynaklı

Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan

25 Aralık 2023 10:49

Ekonomi gazetesi yazarı Alaattin Aktaş, altı ay önce göreve başlayan Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan dönemi için, "Üç göstergeyi birden yükseltme becerisi sergiliyoruz; faizi, dövizi ve enflasyonu. Ama döviz ve enflasyonda bu dönemde yaşanan yükselme, geçmişin ertelenmiş sorunlarından, tortusundan kaynaklanıyor, bu yönetimin hakkını yemeyelim" yorumunu yaptı. 

Aktaş, bugünkü yazısında "Ya yarın bu ekip gider ve politika değişirse" kaygısının yok edilmesi gerektiğinin önemini vurguladı.

Aktaş, yazısında şunları kaydetti:

"Faizi de öyle yüzde 8.5’te tutmak zaten olacak şey değildi, o da artırılıyor. Hastalığın ilk evresinde tedaviye yanaşılmadığı, hatta yanlış tedavide ısrar edildiği için şimdi ilaç dozu çok daha fazla, faiz artışı çok daha sert.

Faizin böylesine arttığı bir dönemde dövizin artması beklenmez tabii ki ama dövizi seçime kadar aylarca neredeyse yatay tutmanın acısı çıkacaktı, o çıkıyor. Dövizdeki artışın acısı da enflasyona yansıyor.

Faiz, döviz ve enflasyon... Bu üç göstergeyi biraz daha yukarıda yataya döndürebilirsek kendimizi şanslı sayacağız.

Bir gerçeği unutmayalım. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanlığı, görevden alınana kitap yazdıracak bir makam olmaktan çoktan çıktı. Çünkü artık görevden almak için uğraşmaya hiç gerek yok... Bir kararname yeter! Bir sabah Resmi Gazete’ye bakarsınız, koltuğun sahibi değişmiş.

Dolayısıyla isterseniz dünyanın en iyi ekonomi ekibini getirin, en tutarlı program uygulanmaya başlansın, 'Ya yarın bu ekip gider ve politika değişirse' kaygısını yok etmediğiniz sürece her iyileşme pamuk ipliğine bağlı kalacaktır.

Bugün olduğu gibi..."