Gündem

(aktüel görüntülerle) BAŞBAKAN YILDIRIM: BİZ DÜKKANI KAPATTIK 

  *Başbakan Binali Yıldırım:  *"İhracatımızı artırdığımız zaman cari açığımız azalacak, dolayısıyla ekonomimizdeki iyileşme çok daha belirgin hale gelecek" *"Türkiye'nin siyasetini kimse dışarıdan dizayn edemez, Türkiye'nin siyasetine karar verecek, mi

30 Haziran 2018 17:48

 

*Başbakan Binali Yıldırım: 

*\"İhracatımızı artırdığımız zaman cari açığımız azalacak, dolayısıyla ekonomimizdeki iyileşme çok daha belirgin hale gelecek\"

*\"Türkiye\'nin siyasetini kimse dışarıdan dizayn edemez, Türkiye\'nin siyasetine karar verecek, milli iradedir\"

*\"Belki de görevi tamamlamamdan önce umuma açık son konuşmam bu oluyor. Bugüne kadar yaptıklarımız, yapamadıklarımızla
millet değerlendirecek. Biz kendimize paye çıkarmak konumunda değiliz. 

*\"İhracatçı sayımız 70 bini aştı. Yeterli görmüyoruz, bunu 120 binin üzerine çıkarmayı hedefliyoruz. Çıkarabiliriz\"


Haber-Kamera: Cansel KİRAZ-Güven USTA İstanbul DHA
Başbakan Binali Yıldırım, Haliç Kongre Merkezi\'nde düzenlenen Türkiye İhracatçılar Meclisi 25. Olağan Genel Kurulu ve 2017 İhracat Şampiyonları Ödül Töreni\'ndeki konuşmasında, Türkiye\'de yönetim sisteminin değiştiğini anımsattı. 16 Nisan\'da millettin bir karar verdiğini ve 24 Haziran\'da da bu kararın arkasında olduğunu gösterdiğini vurgulayan Yıldırım, \"94 yıllık parlamenter sistemden başkanlık sistemine geçişi gerçekleştirdi ve yeni sistemin kurucu cumhurbaşkanı olarak da Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan\'ı seçti.\" ifadelerini kullandı. Türkiye\'nin 2023\'e giden yolda yeni bir döneme başladığına işaret eden Yıldırım, yeni dönemin hayırlı ve uğurlu olmasını diledi. Yıldırım, Türkiye\'nin 15 yıldır \"güven\" ve \"istikrar\" sayesinde kazandığını ifade ederek, millete de güven tazelediği için teşekkür etti. Yeni sistemde başbakanlık olmadığını hatırlatan Yıldırım, \"Bizim koltuk elde kaldı.\" şeklinde espri yaptı.

Yıldırım, Türkiye\'nin potansiyelini harekete geçirmek için her türlü altyapısı, insan kaynağı ve mukayeseli üstünlüğü olduğunu belirterek, şöyle devam etti: \"Petrolümüz, doğalgazımız yok şimdilik ama mukayeseli üstünlük insandır, genç beyinlerdir. Türkiye\'nin geleceği gençleridir. Gençlerimizi en iyi şekilde yetiştirmek, onları donanımlı hale getirmek, dünyayı okuyan, dünyadaki gelişmeleri ıskalamayan gençlik lazım. Bunun için altyapı gerekiyordu. Altyapıya çok yatırım yaptık. Eğitimde kayda değer yatırım yaptık. Bütçeyi 11 milyar
liradan 134 milyar liraya çıkardık. Önce okul olacak yol olacak, geniş bant internet olacak, okullarda akıllı tahta olacak sınıflar olacak, 50 kişilik sınıflardan 20 kişilik sınıflara indireceksiniz, öğretmeniniz olacak. Ondan sonra da kaliteye yöneleceksiniz. Şimdi zaman, kalite zamanı; içeriği ve kaliteyi dünya gelişmelerine uygun şekilde yapma zamanıdır.\"

\"GENÇLER BİZİM GELECEĞİMİZ\"
Bugün sınava giren öğrencilere başarılar dileyen Yıldırım, \"Gençlerimiz bizim geleceğimiz, geleceğimize çok büyük yatırım yapmamız lazım. Taşa, toprağa, binaya, fabrikaya yapılan yatırımın ömrü bellidir, 50 senedir, 100 senedir ama insana yapılan yatırım ülkenin kaderidir, nesilden nesle devam edecek yatırımdır. Bu konuda hiçbir fedakarlıktan kaçınmamamız ve bu yatırıma hız vererek devam etmemiz lazım.\" diye konuştu.

\"BİZ DÜKKANI KAPATTIK\"
Yıldırım, TİM\'de görev devir teslim olacağını hatırlatarak, adaylara \"Gayet güzel demokratik bir yarış oluyor, aynen bizim yaptığımız gibi. Geçen hafta da biz bu heyecanı yaşadık. Biz rahatladık, yarın siz de rahatlarsınız. Kazansanız 3 saat sürüyor sevinci, kaybetseniz 1 günde atıyorsunuz. Onun için kazananın stresi daha çok. 3 saat keyfini yaşarsınız ondan sonra \'Ne yapacağız?\' diye düşünürsünüz. Kaybeden 1 gün üzülür, ondan sonra \'Allah, dünya varmış.\' der. Hiç endişe etmeye gerek yok, biriniz kazanacaksınız. Ama kazanamayan benim koltuğu gelip alabilir. Bir fark var; siz sadece dükkanı devrediyorsunuz, biz dükkanı kapattık.\" dedi.

\"BİZ, BİR BÜTÜNÜZ, BİRLİKTE TÜRKİYEYİZ.\"
Yıldırım konuşmasını şöyle dürdürdü: \"Biz, bir bütünüz, birlikte Türkiyeyiz. Biz 1 birim yatırım yapıyoruz, siz 9 birim yatırım yapıyorsunuz. Özel sektör yatırımı, devlet yatırımının 9 katına çıkmış. 2003\'te bu 4 katıydı. Şu anda kalkınmanın kaldıracı özel sektördür. Biz bunun bilincindeyiz. Bizim yapmamız gereken, sizin önünüzdeki taşları kaldırmak, yolunuzu açmaktır. Bundan sonra bizim yapacağımız iş güvenliktir, adalettir. Onun dışındaki her işi artık Türkiye\'de yapacak birikim, altyapı, imkan var. Ve denetlemek, ülkenin refahının adil paylaşımını sağlamak. İhracatımız artıyor ama daha çok artması lazım, tekrar ediyorum yeterli değil. İthalatımız da artıyor, daha çok artıyor ama bu seneden itibaren yavaş yavaş denge kurulmaya çalışılacak. İhracatımızı artırdığımız zaman cari açığımız azalacak, dolayısıyla ekonomimizdeki iyileşme çok daha belirgin hale gelecek.\"

\"Türkiye\'nin siyasetini kimse dışarıdan dizayn edemez\"
Başbakan Binali Yıldırım, seçim kararı açıklandıktan sonra değerlendirme kuruluşlarının alelacele gündem yaptığını ve Türkiye hakkında kararlar aldıklarını belirterek, \"Bunlar seçime öyle veya böyle müdahaleye yönelik hareketlerdi ama millet bunları iplemedi, ipini çekti. Bunların işi de bitti. Türkiye\'nin siyasetini kimse dışarıdan dizayn edemez, Türkiye\'nin siyasetine karar verecek, milli iradedir.\" dedi.

Türkiye\'nin borçlanarak büyüyen bir ülke olduğunu, bunun sır ve yanlış bir şey olmadığını söyledi. Türkiye\'nin borçlanmaya devam edeceğini aktaran Yıldırım, ülkenin açığı olduğunu ve bu açığı başka türlü kapatamayacağını anlattı. Teknoloji yoğun işlere, yani akıl terinin olduğu işlere daha çok teşvik ve destek vereceklerine dikkati çeken Yıldırım, \"Fark oluşturan alanlarda ihracatımızı geliştirirsek, ihracatımızın kilo değerini bir buçuk dolarlardan 4 dolarlar ve üzerine çıkarırsak, aradaki farkı çok daha kolay kapatabiliriz. Onun için akıl terine daha çok yatırım yapacağız. Diğer yandan da istihdama yönelik bölgesel farklılıkları ortadan kaldıracak, o bölgelerde de  ildiğimiz, alışılmış teşviklerimiz devam edecek. Onları da yapacağız.\" diye konuştu.

İHRACATÇI SAYIMIZ 70 BİNİ AŞTI.YETERLİ GÖRMÜYORUZ, BUNU 120 BİNİN ÜZERİNE ÇIKARMAYI HEDEFLİYORUZ.
Bugün her ilimiz ihracat yapar hale geldi. İhracatı öğrenmeyen il kalmadı. Ne kadardı biz başladığımızda? 12-13 ilimiz vardı ihracat yapan. Iğdır da ihracat yapıyor, Hakkari de ihracat yapıyor ama yetmez. Daha çok ihracatımızın artış hızını yükseltmemiz lazım. Buna ihtiyacımız var. Bunun için kafa yoracağız. Yeni dönemde inşallah bunlar da ele alınacak. İhracatçı sayımız 70 bini aştı.
Yeterli görmüyoruz, bunu 120 binin üzerine çıkarmayı hedefliyoruz. Çıkarabiliriz.\" Türkiye\'de artık seçimin bittiğini ve geçim döneminin başladığını ifade eden Yıldırım, işlerin normale döndüğünü ve bundan sonra işlere daha çok
yoğunlaşacaklarını söyledi.

\"TÜRKİYE\'DEKİ SİSTEM DEĞİŞİKLİĞİ DURUP DURURKEN OLMADI\"
Türkiye\'ye ilişkin \"algı\" ile \"olgu\" arasında bir farkın olduğunu, Türkiye\'nin imkanlarının ve fırsatlarının mevcut algının çok üzerinde olduğunu vurgulayan Yıldırım, \"Seçim kararı açıklandıktan sonra değerlendirme kuruluşları alelacele gündem yapıyorlar, Türkiye hakkında kararlar alıyorlar. Bunlar seçime öyle veya böyle müdahaleye yönelik hareketlerdi ama millet bunları iplemedi, ipini çekti. Bunların işi de bitti. Türkiye\'nin siyasetini kimse dışarıdan dizayn edemez, Türkiye\'nin siyasetine karar verecek, milli iradedir. Milli iradenin sahibi de millettir.\" diye konuştu.

\"BELKİ DE GÖREVİ TAMAMLAMAMDAN ÖNCE UMUMA AÇIK SON KONUŞMAM BU OLUYOR\"
Kendisinin de Başbakanlık görevini tamamlamak üzere olduğunu hatırlatan Yıldırım, sözlerini şöyle tamamladı: \"Belki de görevi tamamlamamdan önce umuma açık son konuşmam bu oluyor. Bugüne kadar yaptıklarımız, yapamadıklarımızla millet değerlendirecek. Biz kendimize paye çıkarmak konumunda değiliz. Eksiğiyle, gediğiyle ülkemiz için, milletimiz için gayret ettik, çalıştık, çabaladık ve bugün 24 Mayıs 2016\'da göreve geldiğimde önümüze koyduğumuz hedeflerin hepsini gerçekleştirmiş olmanın gönül rahatlığıyla milletimin karşısındayım. 65. Hükümetin Başbakanı olunca birkaç hedef koyduk. \'Terörü Türkiye\'nin gündeminde alt sıralara indireceğiz.\' dedik. \'Ekonomik büyümede gerekli yapısal tedbirleri alacağız.\' dedik ve Fırat Kalkanı, Afrin Harekatı, bunları planladığımız harekatlardı, başarıyla gerçekleştirdik. Hepsinden ötesi hesabımızda olmayan bir 15 Temmuz vardı. Bizim gündemimizde yoktu. O dışarıdan geldi piyasaya. Onun da üstesinden geldik Elhamdülillah. Cumhurbaşkanımızla, milletimizle, sizlerle beraber ülkeyi, demokrasiyi büyük bir badireden kurtardık ama ondan sonra hedefimizde olan yönetim sistem değişikliğiydi. Bunu da başardık. Ülkenin belki en zor şartlarında başardığımız en önemli işlerden bir tanesidir. Şimdi onun uygulamasını da gerçekleştirdik. Dolayısıyla bize yapacak iş kalmadı. Teşekkür ediyoruz milletimize güveninden, desteğinden dolayı. Bir kez daha şükranlarımı sunuyorum. Bundan sonra ülkemizin, milletimizin gelecek hedefleri için sorumluluğumuz bitmedi. Sorumluluğumuz devam ediyor. Görevimiz bitti ama \'Hangi konumda, hangi şartlarda olursa olsun Cumhurbaşkanımızla beraber milletimize hizmet etmeye,
arkadaşlarımızla devam edeceğiz\' diyorum.\" 

Başbakan Yıldırım\'a, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ve TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi tablo hediye etti. \"2017 Yılı Türkiye İhracat Şampiyonları\" ödülleri, Başbakan Yıldırım ve Bakan Zeybekçi tarafından takdim edildi. Genel Kurula, Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Maliye Bakanı Naci Ağbal da katıldı.

Görüntü Dökümü:
----------------------
-Başbakanın konuşması
-Detaylar


 

Haber, değiştirilmeden kaynağından otomatik olarak eklenmiştir