Dünya

Aktivistler, Rusya'da "hayvan uyutma" yasasının kabul edildiği bölgeden sokak köpeklerini çıkarıyor

12 Ocak 2024 09:24

T24 Dış Haberler

Rusya Federasyonu'nun Buryatia Cumhuriyeti'nde sokak köpeklerinin belli şartlarda uyutulmasına izin veren bir yasanın kabul edilmesinin ardından aktivistler, köpekleri başka bölgelere taşımaya başladı.

Moscow Times'a konuşan hayvan hakları aktivisti Nargiza Muminova, en az 600 köpeği Buryatia'dan tahliye ettiklerini, ancak yüzlercesinin hala uyutulma riskiyle karşı karşıya kalmamak için taşınması gerektiğini ifade etti. 

Muminova, "Barınaklarımızda hala 2 bin kadar köpek bulunuyor" diye konuştu. 

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, geçen sene Rusya'nın bölgelerine sokak hayvanları konusunda ne yapacaklarını kendilerinin belirlemesi için yetki veren yasayı imzaladı. Bu yasa kapsamında bölge yönetimlerinin tercih ettikleri takdirde hayvanları uyutmasına da izin verildi. 

Kasım ayında Buryatia parlamentosunun geçirdiği yasaya göre sokakta bulunan köpekler, yerel yetkililerce belirlenen süre boyunca barınaklarda tutuluyor. Eğer köpekler belirlenen süre boyunca sahiplenilmez veya sahipleri tarafından evden kaçtığı bildirilen bir köpek olduğu tespit edilmezse uyutuluyorlar. 

Muminova, çarşamba günü Buyatia'nın veterinerlik müdürlüğünün Ananda barınağındaki 18 köpeğin uyutulması için emir verdiğini bildirdi.