Gündem

AKP ve MHP'den cemevlerine ibadethane statüsü verilmesine İstanbul'da "Hayır", Erzincan'da "Evet"

Cumhur İttifakı'ndan

10 Şubat 2020 11:10

MHP'li Erzincan Belediyesi Şubat ayı Meclis toplantısında, CHP'li meclis üyelerinin 'Cemevlerine ibadethane statüsü' verilmesini öngören teklifine AKP ve MHP'li meclis üyelerinden destek geldi. Karar görüşülmek üzere imar komisyonuna sevk edildi. İstanbul'daki cemevlerinin "ibadethane" olarak tanınması için sunulan teklif, çoğunluğu elinde bulunduran AKP ve MHP grubunun oylarıyla reddedilmişti.

Sözcü'den Evren Demirdaş'ın haberine göre, Erzincan Belediye Başkanı Bekir Aksun başkanlığında gerçekleştirilen Şubat ayı meclis toplantısında CHP’li meclis üyeleri, Cemevlerine ibadethane statüsü verilmesini yönelik teklif sundu. Cemevlerinin ibadethane statüsünde tanınmasının gündeme alınmasına yönelik verilen teklif, belediye meclisinde oy birliği ile kabul edildi.

Yapılan oylama da CHP’li Meclis üyelerinin önerisi, AKP ve MHP grubunun da desteğiyle, oy birliğiyle görüşülmek üzere imar komisyonunu sevk edildi.

"Erzincan Türkiye'ye örnek olmalı"

CHPli meclis üyeleri adına söz alan grup başkanvekili Mehmet Demir, “Bin yıldır bu topraklarda kardeşçe ve huzur içerisinde yaşamanın mutluluğunu yaşıyoruz. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin almış olduğu karar uyarınca Cem Evlerimizin, camilerimiz gibi yasal statüye kavuşturulması, kardeşlik ve barış şehri olan Erzincanımızın da bu konuda Türkiye’ye örnek olması gerek” diye konuştu.

31 Mart yerel seçimlerinde Erzincan Belediyesine, AKP 14, MHP 11, CHP ise 6 meclis üyesi göndermeyi başarmıştı.

Öte yandan geçtiğimiz ay İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi, ocak ayı ilk oturumunda dikkat çeken bir karar daha almıştı. Meclis, il genelindeki 7 cemevinin imar planlarına ibadet alanı olarak işlenmesine yönelik komisyonlardan gelen teklif, oy çokluğu ile kabul etmiş, önergeye, MHP’li bir üye kabul yönünde oy kullanırken AKP ve MHP’li diğer üyeler ise, ret oyu kullanmıştı.

İstanbul'da MHP ve AKP'liler reddetmişti

İBB Meclisi’nde ise CHP ve İYİ Parti’nin İstanbul’daki cemevlerinin “ibadethane” olarak tanınması için sunduğu teklif, çoğunluğu elinde bulunduran AKP ve MHP grubunun oylarıyla reddedilmişti.