Gündem

AKP'li Yeneroğlu'ndan 'hak ihlali' çıkışı: AYM kararı herkesi bağlar

30 Temmuz 2019 17:04

AKP İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu, Anayasa Mahkemesi (AYM)’nin barış akademisyenleri ile ilgili verdiği hak ihlali kararı hakkında açıklamalarda bulundu. Yeneroğlu, “AYM’nin kararı kendi içtihatlarının ve özgürlükçü hukuk devletinin gereğidir. Herkesi bağlar” ifadelerini kullandı.

Anayasa Mahkemesi’nin “Bu Suça Ortak Olmayacağız” başlıklı bildiri nedeniyle mesleklerinden ihraç edilen, haklarında disiplin cezaları verilen, “terör örgütü propagandası” suçundan dava açılarak hapse mahkûm edilen ve bazıları cezaevine konulan akademisyenlerin bireysel başvuruları hakkında ‘hak ihlali’ kararı vermesinin ardından dün bir grup akademisyen de karşı bildiri yayınladı.

‘AYM'nin kararı kendi içtihatlarının gereğidir’

Barış Akademisyenleri’ne yönelik hak ihlali kararına karşı çıkan ve 1068 akademisyenin imzasıyla başlatılan kampanyanın ardından Yeneroğlu, AYM’nin kararının bağlayıcı olduğunu söyledi. Twitter hesabından açıklamalarda bulunan Yeneroğlu şunları söyledi: “Barış İçin Akademiyenler adı altında yayınlanan metni, tek taraflı, ölçüsüz ve insafsız bulmuştum. Terör örgütüne iki çift laf edemeyenlerin devlete çağrısı ciddiyetsizdi. Ancak AYM’nin kararı kendi içtihadlarının ve özgürlükçü hukuk devletinin gereğidir. Herkesi bağlar. Akademisyenlerin katılmadığım görüşlerinin fikir özgürlüğü çerçevesinde değerlendirilmesi AYM ve AİHM’nin tabiî içtihadıdır. İncitici, yaralayıcı ve tahrik edici söylemlerin şiddeti tahrik ve teşvik etmediği sürece özgür biçimde ifade edilebilmesi demokrasinin asgari teminatıdır.”

‘AYM demokratik hukuk devletinin baş tacıdır’

AK Parti’nin en çok üzerinde durduğu kelimelerin ‘özgürlükçü ve demokrasi’ olduğunu belirten Yeneroğlu şöyle devam etti: “Keşke AYM geçmişte de özgürlükçü tutumda olabilseydi. Dindarların rejim düşmanı olarak bastırılması, Refah Partisi’nin yasaklanması ve başörtüsü kararı, AYM’nin ayıpları arasındadır. AYM’nin son kararı AK Parti’nin sessiz devrimlerinin eseri ve özgürlükçü demokrasinin gereğidir. AK Parti’nin kuruluş bildirgesinde en fazla üzerinde durulan kelimeler özgürlükçü ve çoğulcu demokrasi. Müreffeh ve güçlü Türkiye ancak özgür ve eleştirel ortamda geliştirilebilir. AK Parti’nin özgürlükçü, reformcu ve yenilikçi ilkeleri günümüzün de olmazsa olmazıdır. Demokrasilerde devletin terörle mücadele yöntemi elbette eleştirilebilir. Bu özgürlüğün sorgulanması bile ürkütücüdür. Anayasa Mahkemesi özgürlükçü duruşuyla demokratik hukuk devletinin tacıdır. Kararı eleştirilebilir, fakat hedef gösterilmesi demokratik hukuk devletini zayıflatır.”

TIKLAYINIZ- '1071 imzalı karşı bildiride' ismi bulunan Dr. Özgüç: Kesinlikle onayım yok, istifa edeceğim

TIKLAYIN - '1071 imzalı karşı bildiride' adı izinsiz kullanılan akademisyenlerin sayısı artıyor: 1067'ye indi

TIKLAYIN - 1071 akademisyenden Anayasa Mahkemesi'nin meslektaşları için verdiği 'hak ihlali' kararına karşı bildiri