Gündem

AKP'li Ensarioğlu: Şeyh Said alimdir, kanaat önderidir

10 Aralık 2023 13:08

AKP Diyarbakır Milletvekili Galip Ensarioğlu, Şeyh Said ile ilgili tartışmalara katılarak, “Şeyh Said alimdir, kanaat önderidir. Asıl bölücülük yapan bu ırkçı zihniyettir. Kimse Kürtleri bölücülükle suçlamasın" dedi.

Kayyım yönetimindeki Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nin inşa ettiği bulvarın adının Şeyh Said olması üzerine başlayan tartışma sürüyor. Bazı çevreler Şeyh Said isminin kayyım tarafından verildiğini iddia etse de, Dağkapı Meydanı’nın ismi 2014 yılında DBP’li Osman Baydemir döneminde, Şeyh Said Meydanı olarak değiştirilmişti. Bulvar da Şeyh Said Meydanı’nın devamı olduğu için aynı isimle anılıyor.

Zafer Partisi, Vatan Partisi gibi partiler konu ile ilgili üst üste açıklamalar yaparak, konuyu Meclis gündemine taşıdı. Türkiye Komünist Partisi (TKP) Diyarbakır İl Örgütü de yazılı açıklama ile konuya dahil oldu. Amida Haber'den  İlyas Akengin'in haberine göre, Şeyh Said ile ilgili tartışmalara, iktidar kanadından resmi bir açıklama gelmese de AKP Diyarbakır Milletvekili Galip Ensarioğlu, konuyla ilgili şu ifadeleri kullandı:

"Kürtlerin değer yargılarını yok sayamazsınız"

 Kürtlerin değer yargılarının yok sayılamayacağına dikkat çeken Ensarioğlu, “Büyükşehir Belediyesi önceki yıl bir caddeye Abdülkadir Aksu ismini verdi. Aksu Diyarbakır’ın bir değeridir. Kent adına güzel işler yapmış bir isim. Yine Sezai Karakoç’tan tutun Mehmet Uzun’a, Cîgerxwîn gibi Kürtler için değerli olan kişilerin isimleri caddelere verildi. Bunun kadar normal bir şey olamaz” dedi.

"Allah ıslah etsin"

“Irkçıları Allah ıslah etsin” diyen Ensarioğlu, şunları söyledi : “Şeyh Sait bölgede herkesin değer verdiği bir isim. Dicle’de 1925 yılında başlayan bir hadiseyi kimi isyan, kimi provakosyan olarak değerlendirir. Şeyh Sait büyük bir alimdir, kanaat önderidir. Asıl bölücü bu ırkçı zihniyettir. Kimse Kürtleri bölücülükle suçlamasın. Bunlar yeniden geçmişte kalan acıları çatıştırarak ülkeyi kaosa sürüklemek isteyen bölücülerdir. Bu vatan ırkçılardan çok Kürtlerin vatanıdır.”