Gündem

AKP'li belediye başkanı sokak hayvanlarına "ötanazi"yi öngören yasa teklifini eleştirdi: Uygulanabilir değil

"Sokak köpeklerinin sorun olmasının nedeni Tarım ve Orman Bakanlığımız ile belediyelerimizin bu her iki kanunda da (mevcut yasa) kendilerine verilen görevleri yapmamış olmalarıdır"

26 Temmuz 2024 12:24

AKP'li Düzce Belediye Başkanı Faruk Özlü, sokak hayvanlarına "ötanazi"yi öngören yasa teklifine ilişkin eleştirilerde bulundu. Özlü, Meclis'e gelmesi beklenen yeni yasanın sorunları çözmeyeceğini belirterek uygulanabilir olmadığını belirtti, mevcut yasa üzerinde yoğunlaşılmasını istedi.

Muhalefetin ve hayvanseverlerin tepkilerine rağmen TBMM Komisyonu'ndan geçen sokak hayvanlarına "ötanazi"yi öngören yasa teklifine ilişkin tepkiler sürüyor. 

Özlü, Ekol TV yayınında yaptığı açıklamada yeni yasanın soruna çözüm olmayacağı ve hayvanları barınaklara doldurmanın da pratikte uygulanabilir olmadığı eleştirisinde bulundu. Özlü, mevcut yasa ile sorunların çözülebileceğinin altını çizerek, belediyelerin ve Tarım ve Orman Bakanlığı'nın görevini yerine getirmediği için çözülemediğini dile getirdi.

"Sorunun nedeni Bakanlık ile belediyelerin kendilerine verilen görevi yapmamaları"

Özlü’nün açıklamaları şöyle:

"Esasen bir yanlıştan bahsedeyim. Bütün sokak hayvanlarını tehdit olarak görmek yanlış bir düşünce. Çünkü bu ülkede hayvan sevenler var hayvan sevmeyenler de var. Şimdi sadece hayvan sevmeyenlerin taleplerini isteklerini göz önüne alarak bir çalışma yapamayız. Devlet olarak aslında her iki kesimin de taleplerini her iki kesimin isteklerini dikkate alan onlara değer veren bir çalışma yapmamız gerekir. Bir yasa hazırlamamız gerekir.

Sokak köpeklerinin sorun olmasının nedeni Tarım ve Orman Bakanlığımız ile belediyelerimizin bu her iki kanunda da (mevcut yasa) kendilerine verilen görevleri yapmamış olmalarıdır. Ne Tarım Bakanlığı üzerine düşen görevleri yaptı ne de belediyeler yaptı. Tabii kanunlarda verilen görevler yerine getirilmeyince popülasyon artmış oldu. Buradaki aslında problem uygulamada yasalarda bir sorun yok. Mevcut yasalar aslında sokak hayvanları sorununun çözülmesi için yeterli düzeyde. Sorun uygulamada. Ben uygulama üzerine yoğunlaşılması gerektiği kanaatindeyim.

"Sokak hayvanlarının sahiplendirilinceye kadar barınaklarda muhafaza edilmesi mümkün değil"



Bu tasarıda sokak hayvanlarının sahiplendirilinceye kadar barınaklarda muhafaza edilmesi ile ilgili bir madde var. Bu pratik olarak mümkün değil. Yani bu yasayı hazırlayan arkadaşlarımız 4 milyon sokak hayvanının hangi barınakta sahiplendirinceye kadar tutabileceğini düşünmeleri gerekir. Bakın bizim barınağımız örnek bir barınak ama kapasitesi 500 yani. Şöyle bir değerlendirme vardır şehirlerin nüfusunun yüzde 10’u kadar sokak hayvanı olabilir denir. Diyelim ki yüzde 5’i kadar şimdi düşünün Düzce’nin nüfusu 400.000 civarında yüzde 5’ini alırsak 20 bin sokak hayvanı eder. Yani bütün sokak hayvanlarına toplayıp bir barınakta bakmak muhafaza etmek rakamlara girdiğimiz zaman 20 bin sokak hayvanı ediyor. 20 bin sokak hayvanını Düzce için söylüyorum bir barınakta bakmak muhafaza etmek fiilen mümkün değil.

"Bu yasanın mevcut soruna çözüm olmadığı kanaatindeyim"

Dolayısıyla ben bu yasanın mevcut soruna çözüm olmadığı kanaatindeyim bunu. Gerçekten ilgili arkadaşlarımızla da söyledim. Çünkü pratiği yok. Burada yapılması gereken saldırgan olanların yani çocuklarımıza yaşlılarımıza zarar verme ihtimali kapasitesi riski olanların barınaklarda muhafaza edilmesi. Ancak bu şekilde pratik olarak yapılabilir. Düşünün Türkiye’de 4 milyon sokak hayvanı var. 4 milyon sokak hayvanının barınaklarda bakılması bunlar için yatırım yapılması gerçekten pratiği yok. Ben bu yasa tasarısının uygulanabilir olmadığı kanaatindeyim. Pratiği olmayan bir yasa tasarısı mevcut soruna da çözüm getirici değil. Çünkü genelleme yapıyor şimdi size soruyorum. Bir sokak hayvanı mahallemizde köpekler vardır, sitelerimizde köpekler vardır. Şimdi kimseye bir zararı yok sempatik sevimli ona bakanlar da var. Şimdi kimseye zararı olmayan bir hayvanı niye alıp barınakta saklayalım, besleyelim. Bunun bir mantığı var mı? Yani bir cinsi bir ırkı topluca barınaklara hapsedip barınaklarda bunlara bakmayı öngören bir yasa tasarısının uygulanabilir olmadığı kanaatindeyim. Bunu da ilgili arkadaşlarımla paylaştım ifade edeyim.

Bu yasada sahiplendirmeye teşvik edici hiçbir şey yok. Ben isterdim ki bu yasada teşvik olsun. Beklerdim ki belediyeler sokak hayvanlarını sahiplenenlere su indirimi yapsın."