Gündem

AKP İstanbul İl Başkanı Kabaktepe: Türkiye’de Kürtlerin en büyük partisi AK Parti'dir

18 Ağustos 2023 16:47

''Türkiye’de Kürtlerin en büyük partisi AK Parti'dir'' diyen AKP İstanbul İl Başkanı Osman Nuri Kabaktepe, ''Kürtlerin gerek var olan taleplerinin çözümlenmesi, gerek yeni talepleri noktasında çalışmaya devam edeceğiz'' dedi. 

Duvar'dan Ferhat Yaşar'a konuşan Kabaktepe, ''Ben Fatsalıyım. Biz 12 Eylül öncesinin meşhur kentiydik. Komünist tarafım da var. Karadenizliyim ama Trabzon’dan çok Diyarbakır’ı bilirim'' ifadelerini kullandı.

Kabaktepe'nin açıklamalarından öne çıkanlar şöyle: 

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, İstanbul’u yeniden kazanmak için ittifak çağrısı yaptı. Genel seçimlerde olduğu gibi yerel seçimlerde AK Parti'nin de ittifak planı var mı? Varsa kimlerle yapılıyor bu görüşmeler?

Bizim şu an Cumhur İttifakı’mız devam ediyor. Bir önceki seçimde tek listeyle girilen iller oldu, ayrı ayrı girilen iller oldu. Bunlar yine Genel Merkez’de görüşülecek. Henüz bir çerçeve çizilmiş değil. Bir önceki seçim düzleminde olduğu gibi benzer çalışma olabilir. İstanbul’u elinde tutacak biri varsa o da millettir. Birine görev verecektir. İstanbul’da CHP'nin seçime tek girmesi halinde elinde tuttuğu belediyeler de dahil olmak üzere bir kısmını kazanma şansı yok. En az yüzde 25’ini kaybedeceği aşikar. İstanbul’da CHP ile AK Parti arasında ilçesine göre değişmekle beraber il genelinde de bizim lehimize 8 ila 15 puan arasındaki fark korunuyor. Bu gerçek ortada. Bunu herkes görüyor.

Genel seçime Cumhur İttifakı ile giren Yeniden Refah Partisi’nden yerel seçimle ilgili olarak, '81 il 922 ilçede seçime, kendi logomuz ve adaylarımızla ile katılmak üzere hazırlık yapıyoruz" açıklaması geldi. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?

Müzakereler başladığında netleşecektir. 81 ilde herkes birlikte mi girsin, bazı illerde farklı mı girilsin o noktada benim bildiğim kadarıyla Genel Merkez düzeyinde henüz bir görüşme trafiği başlamadı. Başladığında netleşmiş olacaktır. Partiler bunları kendi aralarında protokole bağlamadılar. Süreç ekim ve kasımda başlayacak. Millet İttifakı’na baktığımızda, açıklamalarını dinlediğimizde bunların bir araya gelmeleri artık mümkün değil. Tabi bizim tarafımızdan hüküm cümlesi, yargılayıcı cümle kurmak şık olmaz. Bizim açımızdan bizim ittifakımızda bir problem yok. İl düzeyinde de bir problem yok.

Ekrem İmamoğlu, 2020 Kasım’da krediyle 300 metrobüs almak için İBB Meclisi’nden onay aldı. Ancak bu proje Cumhurbaşkanlığı tarafından yatırım programına alınmadı. Buna benzer birçok hamle merkezi hükümete takıldı. Siz bunu nasıl karşılıyorsunuz? Çünkü seçmen bunu 'intikam' ve 'cezalandırma' olarak yorumluyor. Bunların seçmende bir karşılığı var...

Sizin aracılığınızla resmi açıklamasını yapalım. Sayın İmamoğlu’nun dört senedir en çok kullandığı argüman, 'engelleniyorum' argümanıdır. Bu da onlardan biri. İmamoğlu mayıs ayında İstanbul’da bir konuşma yapıyor. ''İBB’de başkanlığı biz kazandık. Mecliste çoğunluk AK Parti’de. Ne oldu, bir şey mi oldu? Tıkır tıkır işliyor'' dedi. Sayın İmamoğlu, 'yalan konuşmayı bilmiyorum' diyor ya, dört yıldır 'engelleniyoruz' dedin. Bugün de 'hiçbir sorun yok' diyorsun. 'Engelleniyoruz' mu yalan yoksa 'tıkır tıkır işliyor' mu? Söyleyin de ona inanalım. İBB Meclisi'ndeki AK Parti çoğunluğu, İstanbul’un hayrına olan işlerin hiçbirine karşı çıkmadı. Biz dört yılda CHP yönetiminin meclise getirdiği dosyaların yüzde ikisine ''hayır'' demişiz. Onlar ise AK Parti’nin yüzde 28’ine hayır demiş.

"AK Parti Kürtlerin en büyük partisidir"

Kabaktepe şöyle devam etti:

"Türkiye’de bireysel özgürlükler anlamında eksiklerimiz olabilir. Yapmamız gereken işler olabilir. Siyasi tarihimize baktığımızda en büyük devrimleri yapan biziz. Eksikler olabilir. Yeni talepler olabilir. Kürtlerin olur, Türklerin olur, sosyal grupların talepleri olur. Ben Fatsalıyım. Biz 12 Eylül öncesinin meşhur kentiydik. Hatta o büyükelçiye de dedim. Beni biraz araştırmış. Sen Refah Partili misin? İmam Hatip falan filan… ''Eksik araştırmışsın. Ben bir de Fatsalıyım ve benim komünist tarafım da var. Onu bilmiyorsun'' dedim. Karadenizliyim ama Trabzon’dan çok Diyarbakır’ı bilirim. Çok gittim. Bölgede gitmediğim yer yoktur. Otobüsü durdururlardı. Polis yoklama yapıyor. Bakıyor, Fatsa görünce direkt 'in aşağı' diyordu. Kimsin, nesin yoktu. Fatsalısın ya. Otomatik şüphe. Ben buradan geliyorum. Türkiye nerelerden geldi. Biz bu noktada çok iyileşmeler yaptık. Ama insan hakları konusu durağan bir konu değil. Sürekli yenilenmesi ve geliştirilmesi gerekiyor. Bugünkü sorunu çözmeniz yarın yeni taleplerin çıkmayacağı anlamına gelmez. Türkiye’de Kürtlerin en büyük partisi AK Parti’dir. AK Parti bir Kürt partisidir ve Kürtlerin en büyük partisidir. Gerek var olan taleplerin çözümlenmesi gerek yeni ortaya çıkan talepler noktasında çalışmaya devam edeceğiz."

İBB adaylığı için Murat Kurum’la birlikte sizin isminiz de konuşuluyor. Genel Merkez ile buna ilişkin bir görüşmeniz oldu mu? Cumhurbaşkanlığı seçim sürecinde 'kazanacak aday' tanımı çok konuşulmuştu. Sizin açınızdan AK Parti’nin kazanacak adayı nasıl biri?

Bizim adaylıkla ilgili süreçlerimiz başlamadı. Şu an kişisel olarak ve il teşkilatı olarak böyle bir gündemimiz yok. Adaylıkla ilgili ne bir sürecimiz ne de bir çalışmamız var. Doğaldır, basında gazeteci arkadaşlarımız yazarlar. Her parti için söyleniyor. Süreç başladığında Genel Merkez kararını verecek. En iyi adayla çıkacağız. En güzel tercihi vatandaşımızın önüne koyacağız.