Gündem

İşkence ederek öldürmeye 3 yıla kadar hapis cezası ön görülmüştü; AKP, Hayvan Hakları Yasası için komisyonu bekliyor

"Ceza getirelim derken aşırıya kaçmamaya da dikkat edilmeli"

15 Ağustos 2019 07:23

Hayvan hakları konusunda sivil toplum örgütleri arasındaki görüş ayrılıkları nedeniyle yasa önerisinin içeriğine son şeklini vermekte zorlanan AKP, TBMM Hayvan Hakları Araştırma Komisyonu’nun raporunu bekliyor. Hayvanlara eziyet edenlere, evcil hayvanını sokağa terk edenlere ceza verilmesi üzerinde duran AKP, ağır cezalara ise sıcak bakmıyor. Bu konuda gelebilecek tepkilere ise komisyonun raporuyla yanıt verilmesi planlanıyor.

Ekim ayında çalışmalarının tamamlanması hedeflenen komisyon raporunu TBMM Başkanlığı’na sunduktan sonra yasa önerisinin genel kurulda görüşülmesi bekleniyor. Cumhuriyet'ten Emine Kaplan'ın kulis haberine göre, AKP içinde yapılan değerlendirmelerde, hayvanlara yönelik suçlarda para cezasının yanı sıra hapis cezasının da getirilmesi gerektiği, ancak burada dengenin kurulmasının güç olduğu kaydedilirken, “Toplum vicdanını rahatlatacak bazı cezalar getirilecek. Ancak içinden çıkılması kolay bir konu değil. Hayvanseverlerden ağır cezalar getirilmesi yönünde talepler gelirken bu alandaki sivil toplum kuruluşları arasında da tam bir görüş birliği yok. Bunun yanında ceza getirelim derken aşırıya kaçmamaya da dikkat edilmeli” görüşü dile getiriliyor.

Adalet Bakanlığı’nın hazırladığı yasa önerisi taslağında, sahipli ve sahipsiz hayvana eziyet ederek ölümüne neden olanlara 3 yıla kadar; nesli yok olma tehlikesi bulunan hayvanları öldürenlere 7 yıla kadar hapis cezası verilmesi öngörülmüştü.