Ekonomi

Akaryakıt zamlarının ardı arkası kesilmiyor: Benzinin litresi, son 10 günde 8 lira zamlandı

Erdoğan, akaryakıt fiyatlarının Türkiye'de ucuz olduğunu söylemişti

25 Temmuz 2023 10:30

Akaryakıt fiyatlarındaki zam dalgası devam ediyor. Benzinin litre fiyatı, son 10 günde 8 lira zamlandı.

Akaryakıttaki zamlar, mayıs ayında yapılan seçimlerin ardından hızlandı. 28 Mayıs'taki cumhurbaşkanlığı seçimi ikinci turundan önce 20,5 liradan satılan benzinin litresi, son gelen zam ile beraber 36 lirayı aştı. Yaklaşık 2 aylık sürede benzinin litre fiyatına 15,5 liralık zam yapıldı.

Aynı dönemde motorin fiyatları da zamlardan payını aldı. 28 Mayıs'tan önce 19,4 liradan satılan motorinin fiyatı artık 32 liranın üzerinde.

ÖTV zammı ve döviz kurlarındaki artış etkili oldu

Akaryakıt fiyatlarındaki zamların en önemli nedeni seçimlerin ardından döviz kurlarında yaşanan hızlı yükseliş oldu. Seçimlerden önce 20 liranın altında olan dolar kuru 27 lirayı; 21 lira seviyesindeki euro kuru ise 30 lirayı geçmişti.

Akaryakıt ürünlerine temmuz ortasında yapılan dev ÖTV zammı, fiyatların hızlıa yükselmesinin bir diğer nedeni. AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla yayımlanan Resmi Gazete kararıyla akaryakıtta ÖTV tutarları, benzinde ve motorinde 5 lira, LPG'de ise  4 lira artırılmıştı.

Akaryakıt ürünlerinden KDV de alındığı için Resmi Gazete'de yayımlanan karar ile yapılan zam 6 lirayı bulmuştu.

Erdoğan: Türkiye akaryakıt fiyatları konusunda en ucuz ülkelerden

Erdoğan, Suudi Arabistan, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ziyareti dönüşündü gazetecilerle yaptığı söyleşide akaryakıt zamlarına da değinmişti. Erdoğan, şu ifadeleri kullanmıştı:

“Akaryakıtta Hazine ve Maliye Bakanlığımız vergi ile alakalı bir düzenleme yaptı. Özellikle ÖTV'nin maktu olmasından dolayı çok uzun zamandır enflasyon güncellemesi yapılmamıştı. Bu nedenle ÖTV'de böyle bir artışa gidildi. Özellikle 6 Şubat depremlerinin getirdiği yoğun mali yük, bu anlamda bütçenin ihtiyaçları kapsamında böyle bir düzenlemeye ihtiyaç duyduk.

Tüm bunlara rağmen akaryakıt fiyatlarında Türkiye, Avrupa'nın en ucuz ülkelerinden biri."