Dünya

AİHM, Balyoz davasıyla ilgili yapılan başvuruyu esasa girmeden usulden reddetti

Gerekçede başvuru ile ilgili başka bir kuruluşun karar açıkladığı belirtildi

06 Haziran 2019 12:41

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Türkiye'de 'Balyoz' davasıyla ilgili 2010 yılında emekli Orgeneral Çetin Doğan ve 2015 yılında hayatını kaybeden emekli Tuğamiral Cem Aziz Çakmak'ın yaptıkları başvuruyu esasa girmeden usulden incelemeyi reddetti.

Euronews'in haberine göre, AİHM, yargılamalar öncesi 1 yıl 10 ay cezaevinde kalan Çetin Doğan ve 18 ay cezaevinde kalan Çakmak'ın başvurusuyla ilgili olarak Türkiye'nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin tutukluluk ve gözaltı koşullarıyla ilgili 5. maddesinin 4 fıkrasının ihlal ettiği yolundaki şikayetin incelenmesinin "kabul edilemez" olduğunu açıkladı.

AİHM oy birliğiyle aldığı gerekçeli kararında başvuruyu esasa girmeden usulden incelemeyi reddettiğini açıkladı.

AİHM, buna gerekçe olarak başvuru sahiplerinin, AİHM dışında başka bir uluslararası kuruluşa da şikayette bulunmasını ve bu kuruluşun başvuru ile ilgili karar açıkladığını ve yine buna ilişkin daha önce aldığı kararları emsal olarak gösterdi.

Başvuru sahipleri, duruşma öncesi haksız ve hukuksuz gördükleri tutukluluğa itiraz edemedikleri suçlamasında bulunmuştu.

Anayasa Mahkemesi'nin kararı

Anayasa Mahkemesi 18 Haziran 2014 tarihinde verdiği tarihi kararla Balyoz davasında hak ihlali olduğuna karar vermişti.

AYM verdiği kararında tanıkların dava başlangıcından itibaren belirttikleri tanıkların dinlenmemesini, dijitallerin sahteliğine ilişkin çelişkilerin giderilmediğine hükmetmişti. Sanıklar davanın başından itibaren dijitallerin sonradan üretilmiş ve sahte olduğunu savunuyordu.

İstanbul Anadolu 4. Ağır Ceza Mahkemesi, Anayasa Mahkemesi'nin verdiği karar üzerine yeniden yargılama kararı vermiş, Çetin Doğan, Dursun Çiçek, Engin Alan, Ergin Saygun, İbrahim Fırtına, Özden Örnek'in de aralarında bulunduğu 236 sanığın tamamı için beraat kararı verilmişti.