Gündem

Ahmet Taşgetiren: Emekli konusunun Mehmet Şimşek'in uykularını kaçırdığını tahmin etmek zor değil

29 Eylül 2023 09:54

Karar gazetesi yazarı Ahmet Taşgetiren, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in emeklilere yapılacak zam konusunda uykularının kaçtığını belirterek, "16 milyon emeklinin büyük çoğunluğunun 7 bin 500 lira maaş aldığını, bunun açlık sınırının yarısından az fazla olduğunu ve bununla geçinmenin imkânsız olduğunu biliyor. 16 milyon büyük bir kitle. “Emekli konusu”nun EYT eylemleri ile, son raddede, 14-28 Mayıs seçimleri öncesinde Tayyip Erdoğan’ı bile etkileyen nasıl bir siyasi mesele haline geldiği görüldü" diye yazdı.

Emeklilerin yıllarca çalışmış, işçiden ve işverenden sigorta primi kesilmiş, çalışamaz hale geldiklerinde huzur içinde yaşamalarına imkân verecek bir maaş sunulacağının planlandığını kaydeden Taşgetiren, "Toplumda normalin ötesinde bir çalışan – emekli yekunu oluşmuş. (Aktüeryal denge bozulmuş) Sonunda da bütün gönül okşayıcı sözlere rağmen sanki emeklinin yük gibi algılandığı bir noktaya gelinmiş.

1000 lira vermenin bütçeye getireceği yükü konuşmak tam da bu psikolojiyi yansıtıyor. 7 bin 500 lirayı ne yaparsanız paranın pul olduğu bu dönemde emeklinin yarın kaygısını giderebilirsiniz ki? Emekliye vereceğinizi, yine, emekli dahil bir yerlerden çıkaracak iseniz – ki öyle olacak- bu devri daim ya da fasit daire nasıl düze çıkar ki?

Emekli sokaklarda… Bu ileri yaşlarında sesini yükseltirken “Ağlamayana meme yok” özdeyişini yaşıyor gibi… Dedeleri – nineleri bile sokağa çıkardık ya… Ekonomi politikalarımız üzerine diyecek tek kelime yok" ifadelerini kullandı.

Yazının tamamı için tıklayın...