Gündem

Ahmet Şık'tan Murat Kurum'a: Manastır Koyu’nda Mera Komisyonu’ndan Turizm Komisyonu’na aktarılma hazırlığı olan parseller var mıdır?

TİP İstanbul Milletvekili Ahmet Şık, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum'un yanıtlaması talebinde bulunarak TBMM'ye soru önergesi sundu

23 Temmuz 2024 16:00

TİP İstanbul Milletvekili Ahmet Şık, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum'un yanıtlaması talebinde bulunarak Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne soru önergesi sundu. Şık, ''Aydın İli Didim İlçesi son yıllarda yoğun yapılaşma, kıyı alanlarının ve doğal varlıklarının tehdidi altında imar değişikliklerine ve projelere sahne olmaktadır'' dedi.

Şık, Meclis'e soru önergesi sunarak, ''2008 yılında ilan edilen Aydın Didim Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi içerisinde yer alan bölgede, ilgili 1/25.000 ölçekli Çevre Düzeni Planının koruma yaklaşımları ile çelişen çeşitli yaklaşımlarla ilgili halkın itirazları ve açılan itiraz davaları sürmektedir'' açıklamasında bulundu.

''Bölge imar değişikliği taleplerine sahne olmaktadır''

Şık'ın soru önergeleri şu şekilde:

''Aydın ili Didim İlçesi Manastır Koyu’ndaki mera statüsünde bulunan kimi parsellerin Mera Komisyonu’ndan Turizm Komisyonu’na aktarılma hazırlığı olduğu kamuoyunda şüphe uyandırmaktadır ve şeffaf bilginin aktarılması elzemdir. Manastır Koyu’nda Mera Komisyonu’ndan Turizm Komisyonu’na aktarılma hazırlığı olan parseller var mıdır? Varsa hangileridir? Bu statü değişikliğinin kamu yararı açısından gerekçesi nedir? 

Kıyı Kanunu, 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı ve 1/100.000 ölçekli Aydın-Muğla-Denizli Çevre Düzeni Planı’nda belirtildiği üzere Didim ilçesinde kıyıların doğal yapısının korunması ve mevcut yapılaşmalar dışında yeni yapılaşmaya açılmaması stratejisinin korunması, savunulması ve sürekliliği için Bakanlığınızın imar uygulamalarında ve tekliflerinde aldığı önlemler nelerdir?

2021 yılında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzası ve Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nın talebiyle Manastır Koyu’nda 70 hektarlık bir alanda yüksek yoğunluklu yapılaşma öngören imar değişikliği hakkında, Didim Derneği, sivil toplum kuruluşları ve Didim halkının itirazlarıyla mahkeme yoluna gidilmişti. Açılan davada Danıştay 6. İdaresi’nin atadığı bilirkişi heyeti bu plan değişikliğiyle ilgili 'Dava konusu planlama bölgesinde yer alan korunması gerekli kültür varlığının niteliğini zedeleyici plan kararları alındığı, yoğunluk arttırıcı plan kararı alınırken, gerekli nüfus hesaplamaları yapılmadığı, imar mevzuatı, şehircilik ilkeleri ve planlama esaslarına kamu yararı açısından uygun olmadığı' konusundaki ortak görüşünü sunmuştur. Korumakla yükümlü olduğunuz bölge bu ve benzeri imar değişikliği taleplerine sahne olmaktadır. Kıyı Kanunu ve çevre düzeni planı uyarınca alacağınız önlemler nelerdir?''