Ekonomi

Ahmet Çalık’ın bankasına Arnavutluk’tan soruşturma

BKT, Arnavutluk pazarındaki toplam varlıkların yüzde 28.4’ünü kontrol ediyor

11 Şubat 2019 11:26

Çalık Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çalık'ın sahibi olduğu Arnavutluk’un en büyük finans kuruluşu Banka Kombetare Tregtare (BKT) hakkında Arnavutluk Rekabet Kurumu tarafından soruşturma açıldı.

Dünya yazarı Kerim Ülker'n köşesine taşıdığı soruşturma, Banka Kombetare Tregtare ile birlikte Raiff eisen Bank, Credins Bank ve Intesa San Paolo Bank’ı da kapsıyor. Ülker'in aktardığına göre, 4 bankanın mevduatları, banka kredileri, transferleri, komisyon ücretleri ve faiz oranları konusundaki politikaları Arnavutluk tarafından derin bir inceleme alındı. Arnavutluk Rekabet Kurumu, bu soruşturmayı 2016’dan 2018’e kadarki süreyi göz önüne alarak yapacak. Banka Kombetare Tregtare (BKT), Arnavutluk pazarındaki toplam varlıkların yüzde 28.4’ünü, Avusturyalı Raiff eisen Bank yüzde 15.1’ini, Arnavut Credins Bank yüzde 12.9’unu ve İtalyan Intesa San Paolo’nun ise yüzde 11.4’ünü kontrol ediyor.


1925 yılında kuruldu

Temeli 1925 yılına kadar dayanan BKT ülkenin en eski bankası. 1993’te Arnavutluk Ticari Bankası (BTSH) ile Arnavutluk Milli Bankası’nın (BKSH) birleşmesiyle ortaya çıkan BKT, 2000 yılında alınan kararla özelleştirilme sürecine alındı. Çalık Holding, bankada 2005’te önce yüzde 60 hisse aldı. Ardından geri kalan hisseler 2009’da Çalık bünyesine geçti ve tamamen Türk sermayesinde faaliyet göstermeye başladı. Arnavutluk dışında Kosova’da da faaliyet gösteren BKT’nin 70’ten fazla şubesi var.

Kosova ve Arnavutluk’ta 1.285 çalışanı var

20’ye yakın yabancı bankanın yer aldığı Arnavutluk pazarında hızlı büyüyen BKT, 2010 yılında sektörde ikinci sıradaydı. Şu anda ise en büyük banka unvanını almış durumda. Çalık’ın bankası BKT, ayrıca yurtdışında faaliyet gösteren Türk bankaları arasında en fazla pazar payına sahip finans kuruluşu olarak biliniyor. Bankanın toplam çalışan sayısı; 1.285.