Gündem

Ahmet Altan'ın tahliye kararının kaldırılmasına tepkiler

1138 gün mahpusluğun ardından serbest bırakılan Altan hakkındaki tahliye kararı yedi gün sonra kaldırıldı

12 Kasım 2019 21:27

T24 Haber Merkezi

1138 gün tutuklu kaldıktan sonra tahliye edilen Ahmet Altan'ın tahliyesinden yedi gün sonra tutuklanmasına karar verilmesi üzerine sivil toplum örgütü temsilciler ve hak savunucuları tepki gösterdi.

TIKLAYIN - Polis, tahliye edildikten bir hafta sonra hakkında 'yakalama' kararı çıkarılan Ahmet Altan'ı gözaltına aldı

TIKLAYIN - Altan'ın avukatı Çalıkuşu: Daha dün atanan mahkeme başkanının 3 yıllık dosyada tutukluluk kararı vermesi hukuku çiğnemektir

HRW'den Webb: Gerçek bir skandal

Human Rights Watch Türkiye Temsilcisi Emma Sinclair Webb, Twitter hesabından "Türk medyası, üç yıllık tutukluluğunun ardından geçen hafta tahliye edilen Ahmet Altan hakkında yakalama kararı olduğunu geçiyor. İstanbul mahkemesi bugün Altan hakkındaki tahliye kararını kaldırıp kaldırmadığını açıklamayı reddetmişti. Gerçek bir skandal" diye yazdı.

English PEN: Dünya izliyor

English Pen Başkanı Philippe Sands "Çok endişeliyim. Dünya, AİHS'e bağlı ve ifade özgürlüğünü ve insanlığın temel ilkelerini korumak için gereken uluslararası yükümlülüklere bağlı olan Türkiye'yi izliyor" açıklaması yaptı.

Article 19: Bu psikolojik işkence

Uluslararası ifade özgürlüğü savuncusu örgüt Article 19 da bir açıklama yayınladı. Article 19'un Yönetici Direktörü Thomas Hughes imzalı açıklamada şu ifadeler yer aldı:

"Tahliye edilmesinden sadece bir hafta sonra yeniden tutuklamayla tehdit etmek psikolojik işkencedir. Tutuklanıp tutuklanmayacağını avukatına söylememekse bu haksızlığa bir de hakareti ekliyor. Altan 'a yönelik terör suçlamaları siyasidir ve tüm davada tek bir somut delil yok. Türk makamları Altan'a yönelik bu zorbaca hukuki tacize derhal son vermeli. 

"İktidarın suistimali"

İngiltere ve Galler Barosu İnsan Hakları Komitesi Başkanı Schona Jolly QC de açıklamasında şunları ifade etti:

"Tahliyesinin artından Türk yetkilileri açık bir şekilde eleştirmesinin ardından (Altan'ın) yeniden tutuklanması iktidarın, siyasi motivasyonu ve/ve ya hukuki tacizle istismarının göstergesi."

Harms: Psikolojik terör

Avrupa Parlamentosu Yeşiller üyesi Rebecca Harms da şunları yazdı:

"Psikolojik terör. 2019 Geschwister-Scholl-Prize Ödülü adayı olan yazar Ahmet Altan'a karşı. "Dünyayı bir daha göremeyeceğim" kitabı Türkiye'nin şu anki icraatini sakin ve açık bir şekilde gösteriyor."

BM İfade Özgürlüğü Raportörü: Hukukun istismarı

Birleşmiş Milletler Düşünce ve İfade Özgürlüğü Özel Ropörtörü David Kaye, Ahmet Altan hakkındaki tahliye kararının kaldırılmasına tepki gösterdi.

Kaye Twitter hesabından şu mesajı paylaştı:

“Gerçekten şok edici. Ahmet Altan mahkeme kararıyla Türkiye’de serbest bırakılmıştı. Erdoğan itiraz etti. Şimdi Altan muhtemelen yeniden tutuklanacak. Bunu hukukun, iktidarın ve sürecin istismarından başka nasıl tanımlayabiliriz.”

Gergerlioğlu: Hukukun üstünde tepiniyorlar

HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu ise şu mesajı paylaştı:

"Büşra Taşkıran gözaltında, Ahmet Altan hukukun üstünde tepinerek tekrar tutuklanıyor Bugün ne kara bir gün Ya Rab..!"

Prof. Can: Bu tablonun müsebbibi siyasal karar vericiler

18 dönemi Avrupa Konseyi Venedik Komisyonu üyesi ve Bilimsel Kurul Başkan Yardımcısı Prof. Osman Can'ın Tweet'i şöyle:

"Ne diyeceğimi bilemiyorum, ancak bu tablonun müsebbibinin ve sorumlusunun siyaset kurumu ve siyasal karar vericileri olduğunda şüphem yok. 1138 gün tutuklu kalan Ahmet Altan hakkında tahliyeden 7 gün sonra tekrar yakalama kararı!"