Dünya

Afrika'da acil durum alarmı: Maymun Çiçeği salgını

11 Ağustos 2024 10:04

T24 Dış Haberler

Afrika Hastalık Kontrol Merkezi, vakaların bir önceki yıla göre yüzde 160 artmasının ardından "kolektif ve işbirlikçi yaklaşım" çağrısında bulundu. 

Afrika Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) Başkanı, artan Maymun Çiçeği (Mpox) salgını nedeniyle acil durum ilan edilmesinin eşiğinde olduklarını ifade etti. 

Afrika Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi Genel Müdürü Dr. Jean Kaseya yaptığı açıklamada, salgının "başka bir pandemiye" dönüşmesini önlemek için Afrika Birliği üye ülkeleriyle "aktif angajman" başlatmaya karar verdiğini söyledi.

Kaseya, "Salgını kontrol altına almak için etkilenen ülkelere kaynak seferber etmeye ve teknik yardım sağlamaya kararlıyız" dedi.

Hastalığın şimdiye kadar 16 ülkede görüldüğü, bunların arasında yüzde 90'dan fazlasının bulunduğu Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nin de bulunduğu belirtilirken, bu yıl 461 kişi hastalıktan hayatını kaybetti.

Maymun Çiçeği, ateş, baş ağrısı ve vücut ağrıları gibi ağrılı döküntülere ve grip benzeri semptomlara neden olan viral bir hastalık olarak biliniyor. Buna neden olan virüs, çiçek hastalığıyla aynı aileden geliyor ve kişiden kişiye ve hayvanlardan insanlara doğrudan temas yoluyla yayılıyor.