Gündem

Af Örgütü: Onur Yürüyüşü'ne katılan öğrencilere yönelik absürt suçlamalar düşürülmeli

Polis, 10 Mayıs 2019'da düzenlenen ODTÜ Onur Yürüyüşü'ne müdahale etmişti

11 Kasım 2019 18:27

T24 Haber Merkezi

Uluslararası Af Örgütü, Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nde (ODTÜ) geçen mayıs ayında yasaklanan Onur Yürüyüşü'ne katıldıkları gerekçesiyle yargılanan 18 öğrenci ve bir akademisyene ilişkin açıklama yayımladı. Af Örgütü'nün açıklamasında konuya ilişkin davanın ilk duruşmasının yarın görüleceği belirtilirken, "Onur Yürüyüşü'nün yasaklanmasının hukuki bir zemini yok. Hepsine yönelik tüm suçlamalar düşürülmelidir" denildi.

Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nden (ODTÜ) 18 öğrenci ve bir akademisyenin geçen mayıs ayında yetkililerce kampüste yasaklanan Onur Yürüyüşü'ne katıldıkları gerekçesiyle yargılandığı davanın ilk duruşması yarın görülecek. Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Uluslararası Af Örgütü Avrupa Kampanyalar Direktör Yardımcısı Sara Hall, şunları kaydetti:

"Geçen bahar ayında aşkı ve dayanışmayı kutlamak için barışçıl Onur Yürüyüşü'ne katılan öğrenciler polisin sıktığı biber gazına, göz yaşartıcı gaza ve plastik mermilere maruz kaldı. Bugün de asılsız suçlamalarla mahkemelerde süründürülüyorlar.

"Onur Yürüyüşü'nün yasaklanmasının hukuki bir zemini yok. Bu yasağa meydan okuyan ve bu nedenle yargılanan öğrencilerin ve diğer kişilerin ifade özgürlüğü ve barışçıl toplanma hakları ihlal edildi. Hepsine yönelik tüm suçlamalar düşürülmelidir."

TIKLAYIN - ODTÜ Onur Yürüyüşü Davası'na çağrı: "Özgürlüklerimize sahip çıkmaya"

Ne olmuştu?

10 Mayıs 2019'da ODTÜ Onur Yürüyüşü polis tarafından biber gazı, plastik mermi ve göz yaşartıcı gaz kullanılarak dağıtılmıştı. En az 22 kişi üniversite kampüsünde gözaltına alınmıştı.

Gözaltına alınanlar arasından 18 öğrenci ve bir akademisyen, 'dağılmamakta ısrar ettikleri' öne sürülerek Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet etmekle suçlanıyor. Bu suç, altı ay ila üç yıl arasında hapis cezası öngörüyor. Ayrıca öğrencilerden biri, polis memurlarına "yapmış olduğu el hareketiyle sövmek" iddiasıyla üç aydan iki yıla kadar hapis cezası öngören "kamu görevlisine görevinden dolayı hakaret" ile suçlanıyor.