Gündem

Af Örgütü'nden Kaşıkçı kararına tepki: Bu karar sorumluları örtme hamlesidir

23 Aralık 2019 17:07

Suudi Arabistan’da mahkeme gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın Suudi Arabistan İstanbul Başkonsolosluğu’nda öldürülmesiyle ilgili olarak beş kişiyi ölüm cezasına, üç kişiyi ise hapis cezasına mahkum etmesinin ardından Uluslararası Af Örgütü bir açıklama yayınladı.

Uluslararası Af Örgütü Orta Doğu Araştırma Direktörü Lynn Maalouf şunları söyledi:

“Cemal Kaşıkçı ve yakınları için ne adaleti sağlayan ne de hakikati ortaya çıkaran bu karar sorumluları örtbas etme hamlesidir. Dava kamuoyuna ve bağımsız gözlemcilere kapalı bir şekilde görüldü ve soruşturmanın nasıl ilerlediğine ilişkin hiçbir bilgi verilmedi.”

“Bugünkü karar, Suudi yetkililerin bu feci suçtaki sorumluluğunu veya Cemal Kaşıkçı’nın naaşının nerede olduğunu açıklığa kavuşturmuyor.”

Maalouf, sözlerini şöyle sonlandırdı:

“Suudi Arabistan mahkemeleri, yargılanan kişilerin avukata erişimlerini devamlı engelliyor ve hiçbir şekilde adil olmayan yargılamalar sonucunda insanları ölüm cezasına mahkum ediyor.

Suudi yetkililerin şeffaflıktan yoksun olduğu ve yargının bağımsız olmadığı düşünülürse, ancak uluslararası bağımsız ve tarafsız bir soruşturma Cemal Kaşıkçı için adaleti sağlayabilir.”

 

Ne Olmuştu?

2 Ekim 2018’de Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı, İstanbul’daki Suudi Arabistan Başkonsolosluğu’nda öldürüldü. Kaşıkçı’nın binaya girdikten çok kısa bir süre sonra boğulduğu bildirildi ancak çeşitli iddialar, karşı iddialar ve Suudi yetkililerin inkarları neticesinde vücudunun nerede olduğu ve tam olarak başına ne geldiği halen bilinmiyor.

 

Savcılığın Cemal Kaşıkçı’nın 2 Ekim 2018’de öldürülmesine ilişkin bulguları Suudi Arabistan’ın resmi haber ajansı SPA tarafından yayınlandı.

31 kişinin yargılandığı davada bugün 11 kişi suçlandı ve sekiz kişi mahkum edildi.

Riyad Ceza Mahkemesi’nde yargılanan ve suçlu bulunan sekiz kişiden beşi ölüm cezasına, üçü ise hapis cezalarına mahkum edildi. Karar, temyiz edilebilir.

 

Birleşmiş Milletler (BM) Yargısız ve Keyfi İnfazlar Özel Raportörü Agnes Callamard Haziran 2019’da yayımladığı raporda, Cemal Kaşıkçı’nın “yargısız infaz mağduru olduğu ve insan hakları hukuku gereğince [cinayetten] Suudi Arabistan devletinin sorumlu olduğu” sonucuna varmıştı.

Suudi Arabistan, soruşturma yürüttüğü sırada Özel Raportör Callamard’la işbirliği yapmamıştı.