Gündem

Adıyaman Valisi, kanuni izinli olmayan personeli normal mesaiye çağırdı

Büro-İş "hasarlı bina" uyarısı yaparak karara tepki gösterdi

25 Şubat 2023 08:19

Adıyaman Valisi Mahmut Çuhadar, Cumhurbaşkanlığı genelgesince deprem bölgesindeki kamu kurum ve kuruluşlarındaki idari personelin idari izinli sayılmasına karşın, 21 Şubat’tan itibaren kanuni izinli olmayan personeli normal mesaiye çağırdı. Vali Çuhadar, yazısında, mesaiye gelmeyen personele gerekli yasal işlemin uygulanacağını belirtti.

Depremin yıkıma yol açtığı, çok sayıda kamu binasının ise ağır hasar aldığı kentte, valiliğin kamuda çalışan emekçileri “göreve çağırma” kararı tepki çekti. Cumhuriyet’te yer alan habere göre, Büro-İş Başkanı Alay Hamzeçebi, üç büyük depremin ardından kentlerdeki çok sayıda kamu binasının yıkıldığını veya ağır hasar gördüğünü belirtti. Personelin can kayıplarının olduğuna dikkat çeken Hamzaçebi, “Bilim insanları bölgede depremlerin devam edebileceği konusunda uyarıyor. Bazı vali ve kaymakamlar, uyarıları dikkate almadan çoğu il dışında olan ve barınma sorunu yaşayan, psikolojik desteğe ihtiyacı olan kamu çalışanlarını hasarlı binalarda çalıştırmak için göreve çağırıyor” dedi.

Personelin can güvenliğinin hiçe sayıldığını belirten Hamzaçebi, OHAL vali ve kaymakamlarının keyfi uygulamalarının önüne geçilmesini, kamu binalarında hasar tespiti yapılmasını ve depreme dayanıklı yeni kamu binaları yapılana dek geçici konteyner kurulmasını önerdi.