Gündem

Adıyaman'daki mezarlığın kepçe operatörü: Bir seferinde 150 kişiyi gömdük, uyuyamıyorum...

Fotoğraf: AA (Arşiv)

15 Şubat 2023 16:30

Adıyaman'daki mezarlıkta kepçe operatörlüğü yapan Bayram Ersin, “Bir seferinde 150 kişiyi gömdüğümüz oldu. Uyuyamıyorum, gözümü kapatınca gördüklerim gözlerimin önüne geliyor” dedi.

Gazeteduvar'dan Ardıl Batmaz'ın haberine göre, Maraş merkezli depremlerin yıkıma neden olduğu Adıyaman’da arama-kurtarma çalışmalarının devam ederken kentte hayatını kaybeden binlerce kişi, mezarlıkta açılan toplu mezar alanlarına defnediliyor.

Depremin ikinci günü Mersin’in Anamur ilçesinden Adıyaman’a gönüllü olarak gelen Ersin, “Kokuya dayanabiliyor musun” sorusuna “Alıştım... Ölü kokusuna da alıştım” yanıtını verdi. Ersin, "Bazen sert döküyorsun malzemeyi istemeden. Bu sefer karşı tarafın tepkisi oluyor. Ben onları da anlıyorum. Zaten yakınları ölmüş, zaten acıları var. Bir de gömülürken canları yansın istemiyorlar"  dedi.

Ersin, şunları söyledi:

“Tepki gösteriyorlar, ‘bu normal değil’ diyorlar. Bu durumun normal olmadığını biz de biliyoruz ama yapacak bir şey de yok. Buradaki mezar görevlileri arkadaşlar bize Adıyaman’da ortalama 10-12 bin civarında ölü olduğunu söylüyorlar. Biz bir seferinde 150 kişiyi topluca gömdük. Sadece bu mezarlıkta dört sıra açtım, 300-350 kişiyi gömdüm.

Psikolojik olarak etkileniyorsun ama ilk günler kadar kötü değilim, alıştım. Şu an bu ortamda olduğum için şartlara uyum sağlayabildim ama bu ortamdan çıkınca, kafamı toplayınca nasıl olur, ne olur bilmiyorum. Kolay kolay etkisinden çıkamayacağımı, normal hayatıma devam edemeyeceğimi hissediyorum. Burada çaresizliği, insanların acısını gördükçe kendimizi düşünmeye fırsat kalmıyor.”