Seçim 2024

Adaylığı reddedilen Nuri Güneş: Karar valinin talimatı ile alındı

27 Şubat 2024 16:39

Adaylığı İlçe Seçim Kurulu tarafından reddedilen DEM Parti Iğdır Belediyesi Eş Başkan adayı Mehmet Nuri Güneş, kararın arkasında valinin talimatı olduğunu söyledi.

Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) bağlı İl Seçim Kurulu Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Iğdır Belediyesi Eşbaşkan adayı Mehmet Nuri Güneş, Hoşhaber Eşbaşkan adayı Emine Yöndem Kartal ve İl Meclis üyeliği için başvuruda bulunan 4 kişinin başvurusunu reddetmesi tepki topladı.

Duvar'da yer alan habere göre, ret kararına karşı Iğdır halkı sokaklara inerek, tepki gösterdi. Karara tepki gösteren eşbaşkan adayı Güneş, kararın hukuki olmadığının altını çizdi. İki memur ve bir hakimin oyu ile alınan bu kararın uzun bir geçmişinin olduğuna dikkati çeken Güneş, Iğdır Belediyesini 86 yıl sonra 2009’da kazandıklarını ve bu sırada Meclis başkanı olan Cemil Çiçek’in, “Bu kadar da olmaz. Ermenistan sınırına dayandılar” şeklinde sözler sarf ettiğini hatırlattı.

"Valinin talimatı ile alındı"

Bu durumun baskı oluşturduğu ancak 14 yıldır belediyeyi kazandıklarını ve elinde bulundurduklarını vurgulayan Güneş, “Bu gelenek o günden beri belediyeyi elinde bulunduruyor. Bunu hazmedemiyorlar. Alınan bu karar katalog suç kapsamında girmiyor. Ancak bu kararda valinin imzası var. Valinin talimatı var. Bu karar Iğdır yönetiminin AKP’ye geçmesinin bir projesidir. Vali il başkanı gibi çalışıyor” diye kaydetti.

"Ele geçirmeye çalışıyorlar"

Kararın amacına değinen Güneş, “Iğdır’ı tekrardan ele geçirmek istiyorlar. 14 yıldır bu hareket, özgürlük mücadelesi şahsında tutulan bu mevzi zorla da olsa ele geçirilmek isteniyor. Demokratik yollar ile ele geçiremeyeceklerini anladılar. Güç zehirlenmesi ile her türlü aracı kullanarak, antidemokratik uygulamalar ile ele geçirmek istiyorlar” diye konuştu.

"Ölümüne savunulacak"

AK Partili üyelerin toplantıya katılmamasını ise “ince bir hesap” olarak değerlendiren Güneş, “Bütün çalışmaları Kürtler üzerinedir. Kürtleri parçalamak, Kürtlerin içini boşaltmak istiyorlar. Bu durum da bunun bir parçasıdır. Toplantıya katılmama ile ‘İşte biz toplantıya katılmadık, bizim bir etkimiz yok’ demek istiyorlar. Bu da yutulmaz. Ancak Iğdır halkının tepkisi ikiye katlandı. Şunu çok iyi bilsinler; Mehmet Nuri olmaz, Hasan olur. Hasan olmaz Hüseyin olur. Ama bu mücadele geleneği şunu göstermiştir; kesinlikle mücadeleye devam edeceğiz. Bu mevzi ölümüne savunulacaktır. Bunu da böyle bilsinler” dedi.

Başvurusu aldığı para cezaları nedeniyle reddedilen Kartal ise böyle bir kararın, “Kaybetme korkusundan” dolayı alındığının altını çizdi. Kartal, AKP’nin hırsızlıkla var olmaya çalıştığını ancak Kürt halkının vicdanı ile direndiğini dile getirdi. Bu karar ile iradenin gasp edildiğini sözlerine ekleyen Kartal, “Bunu çok iyi bilsinler; Bu halk asla ama asla boyun eğmez. Zaferi burada kutlayacaktır” diye belirtti.

"Halkımız sahip çıkacak"

Daha önce milletvekili adayı da olduğunu ve YSK’nin adaylık önünde bir engel görmediğini ancak şu anda ise engellin olduğuna dair karar verdiğini ifade eden Kartal, sözlerini şöyle sürdürdü: “AKP’nin bunda yüzde yüz parmağı var. Başka seçenek yok. Cezaevine atmakla, kayyım atamakla beceremediğini şimdi ise halkın iradesini gasp ediyorlar.” Kartal, halka güvendiklerini yineleyerek, “Halkımızın vicdanına güveniyoruz. Halkımız kendi kendine sahip çıkacaktır. Hiçbir zaman bu tür baskılara boyun eğmedi, eğmeyecek de. Mehmet Nuri Güneş gider, binlerce Mehmet Nuri Güneş gelir. Emine Yöndem Kartal gider, binlerce kadın arkadaş gelir. Bu konuda hiçbir sıkıntımız, sorunumuz yoktur” ifadelerinde bulundu.

Her iki aday da İl Seçim Kurulu’na itiraz başvurusunda bulunacaklarını belirtti.