Ekonomi

Adana Havalimanı, Çukurova Bölgesel Havalimanı'na verilen yolcu garantisi için kapatılacak

Adana Havalimanı'nı 2021'de 3 milyon 400 bin yolcu kullandı

05 Haziran 2022 13:50

1937'de hizmete giren Adana Havalimanı'nın, yapımına devam edilen Çukurova Bölgesel Havalimanı'na verilen yolcu garantisi sebebiyle kapatılacağı ifade edildi.

Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğü’nün verilerine göre, kapatılacağı ifade edilen Adana Havalimanı sadece 2021 yılında 3 milyon 400 bin yolcuya hizmet verdi. Ayrıca geçen yıl havalimanına inen uçak sayısı ise 37 bin olarak açıklandı. Türkiye'nin en büyük 5. Havalimanı olacağı belirtilen Çukurova Bölgesel Havalimanı'nın ise 29 Ekim'de açılacağı ifade edildi.

Verimli tarım arazileri acele kamulaştırıldı

Birgün'den İsmail Arı'nın haberine göre söz konusu Havalimanı'nın yapımı 2008'de Binali Yıldırım'ın Ulaştırma ve Altyapı Bakanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başbakan olduğu dönemde kararlaştırıldı. 

Havalimanının inşası için Tarsus’un verimli tarım arazileri acil kamulaştırıldı. Uzmanlar ise ısrarlar bölgede yeni bir havalimanının yapımına gerek olmadığını, bunun yerine Adana Havalimanı’nın genişletilmesi gerektiğini belirtti.

İhale AKP'ye yakın isme verildi

İhale 297 milyon 100 bin Euro + KDV karşılığında Favori İşletmecilik AŞ/YAKO Tekstil Sanayi ve Dış Ticaret AŞ ortak girişimine verildi. Şirketlerin bağlı olduğu grubun sahibi Süleyman Kozuva'nın yerel seçimde AKP'den Çerkezköy adayı olduğu ortaya çıktı.

"Adana Havalimanı çok rahat genişletilebilirdi"

CHP Adana Milletvekili Müzeyyen Şevkin ise Adana Havalimanı’nın kent içerisinde ulaşılabilir bir konumda olduğu belirterek şunları söyledi:

“Adana Havalimanı’nın etrafında DHMİ’nin istimlak edilmiş arazileri varken, yani bu havalimanı çok rahat bir şekilde genişletilebilirken Mersin’e havalimanı yapma kararı almışlardı.

Yapımı süren Mersin’deki havalimanı birinci derece verimli tarım arazilerinin üzerine inşa ediliyor. Sadece kulesinin inşa edilebilmesi için kulenin altına 67 tane fore kazık çakıldı. Havalimanı yapılan arazide yer altı suyu da yüzeye çok yakın ve kuşların uçuş güzergâhında. Adana Havalimanı’nın kapatılmasını kabul etmemiz mümkün değil. AKP Adana’ya şaşı bakıyor. Adana Havalimanı kapatılırsa arazisi kupon arazi haline gelebilir ve bundan kaygı duyuyoruz."