Gündem

Adana'da tarım işçilerinin çadırları sular altında; 9 bini çocuk 15 bin kişi yardım bekliyor

28 Aralık 2019 17:08

Adana’da 25 Aralık’taki sağanak yağıştan sonra tarım işçilerinin çadırları da sular altında kaldı. Kalkınma Atölyesi'nin araştırmasına göre Adana’da 4 ilçe ve 47 bölgedeki çadırlarda 9 bini çocuk 15 bin kişi yaşıyor. Kalkınma Atölyesi Kooperatifi saha uzmanı İhsan İznebioğlu, “Sağanak yağış ve sel nedeniyle birçok çadır yıkıldı; yatak, yorgan ve giyecekler sular altında kaldı. Eşyalar kullanılabilir durumda değil. Bölgelerdeki insanlar erzak sıkıntısı de yaşıyor." dedi.

Yüksekovahaber'in haberine göre İhsan İznebioğlu şunları söyledi: “En acil ihtiyaçlar gıda ve battaniye. Özellikle çocuklar için kıyafet ve ayakkabı yardımı gerekiyor. Kaymakamlık bazı bölgelere çorba ve sıcak yemek sağladı ancak bölge çok geniş olduğu için tüm insanlar bu yardımdan faydalanamıyor."

İzbenoğlu, "Bölgeye kargaşa hakim olduğu için ve gönderilmiş olan yardımların kişilere iletilmesi konusunda zorluk yaşandığı için STK’lar belediye tarafından kurulmuş olan küçük kriz masasında organize edilmeye çalışılıyor ve ihtiyaç haritaları devreye sokuluyor" diye konuştu.

Kalkınma Atölyesi Kooperatifi'nin hazırladığı "Adana İli Mevsimlik Gezici Tarım İşçileri Geçici Çadır Yerleşim Yerleri Mevcut Durum Raporu"na göre Adana'da tarım işçilerinin durumu şöyle:

"Adana 15 ilçenin 4'ünde (Karataş, Seyhan, Yumurtalık, Yüreğir) Kasım 2019 ayında, mahallelere yakın konumda, toplam 47 mevsimlik gezici tarım işçileri geçici çadır yerleşim alanı bulunuyor. En çok çadır yerleşiminin olduğu Yüreğir ilçesinde, toplam 756 çadır bulunuyor. Bu çadırlarda 3228'i çocuk olmak üzere 5148 kişi konaklıyor. Toplamda ise yaklaşık 9 bini çocuk 15 bin kişi barınıyor.

47 geçici çadır yerleşiminde bulunan toplam 9.618 çocuk nüfusunun ve -daha da önemlisi- zorunlu eğitim çağı olan 6-14 yaş grubundaki 4.614 ve 15-18 yaş grubundaki 2.215 çocuk olmak üzere, toplam 6.829 çocuğun sadece 517'sinin ilde eğitime devam ettiği beyan edilmiştir. Bunların 367’si Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı, 150’si göçmen çocuklardır. Eğitime katıldığı beyan edilen çocukların 346'sı ilkokul, 153'ü ortaokul, 18'i ise lise öğrencisidir.

Her yerleşimde (46) okula giden çocuk beyan edilmiş toplam 9.618 çocuğun 6.829’u zorunlu eğitim (6-17 yaş) çağındadır. İldeki mevsimlik gezici tarım işçilerinin konakladığı tüm geçici çadır yerleşimlerindeki Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı çocukların sadece yüzde 11'inin eğitime devam ettiğini beyan edilirken, göçmen çocukların yüzde 2'si eğitime devam etmektedir."

TIKLAYIN - Bakan Kurum, Adana'da yaşanan selin ardından hasar tespitinde bulundu: 1 yıkık, 2 ağır hasarlı, 9 hafif hasarlı bina tespit ettik

TIKLAYIN - Türkiye'nin kuzeyi yanıyor, güneyi su altında