TTB Merkez Konseyi üyesi Dr. Selma Güngör, Akademisyen Nuriye Gülmen ve sınıf öğretmeni Semih Özakça'nın Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile işlerinden atıldıktan sonra "İşimi geri istiyorum" diyerek açlık grevine başlamasının 63. gününde açlık grevinin vücuda etkileri hakkında açıklamalarda bulunmuştu. Güngör şu bilgileri aktarmıştı:
"Açlık grevindeki kişiler doku yapımında kullanılacak proteinleri, mineralleri, vitaminleri, yağları ve enerji maddelerini reddediyorlar. Vücut kendini yenileyemediği için ve hareket ettikçe enerji harcadıkları için, çok hızlı doku kaybına yol açıyor."
"40. günden sonra hem doku kaybı, hem organ yetmezliklerine yol açabilecek kayıplar, daha sonra da hayatın kaybolmasına yol açabilecek hasarlar oluşuyor."
"Açlık grevinde 60. günden sonra hayati organları etkilenmeye başlıyor, kalp ve böbrek yetmezliği gibi sonuçları olabiliyor. Ya da aşırı zayıflamaya bağlı olarak kalp kasının zayıflaması ani ölümlere yol açabiliyor. Bu aşamada kanamalar da görülebiliyor. Kanamalar tabloyu daha da ağırlaştırıyor, çünkü kanamalara bağlı olarak oksijen taşıyıcısı kan hücreleri azalıyor."
|