Dünya
Deutsche Welle

ABD'den BM Güvenlik Konseyi'nde oylama baskısı

ABD Suriye'deki kimyasal saldırı iddialarına ilişkin sunduğu karar tasarısının, Rusya'nın itirazına rağmen BM Güvenlik Konseyi'nde oylanmasını istiyor.

10 Nisan 2018 12:37

Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi Başkanlığı görevini yürüten Peru'nun Daimi Büyükelçisi Gustavo Mesa-Cuadra, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, uzmanların Suriye'de kimyasal silahların kullanımına ilişkin bir karar tasarısı üzerine çalıştığını söyledi. Mesa-Cuadra, konsey üyelerinin de Duma’da kimyasal silah kullanıldığı iddialarının bağımsız bir komisyon tarafından araştırılması konusunda görüş alışverişinde bulunduğunu belirtti.

Diplomatların AFP ajansına verdiği bilgiye göre, ABD ise kendi hazırladığı ve Güvenlik Konseyi'ne sunduğu karar tasarısının bugün oylanmasını istiyor.

ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Nikki Haley'in, Rusya’nın söz konusu karar tasarısını kabul etmemesine rağmen, metni oylamaya sunmak istediği aktarıldı.

ABD'nin sunduğu karar tasarısı

ABD'nin Güvenlik Konseyi'ne sunduğu karar tasarısı, Duma’da en az 40 kişinin öldüğü bildirilen saldırıda kimyasal silah kullanıldığına ilişkin iddiaların araştırılması için Birleşmiş Milletler (BM) bünyesinde bağımsız bir inceleme mekanizmasının kurulmasını öngörüyor. Tasarıda ayrıca, kimyasal silah kullanımı kınanıyor.

Rusya'nın BM Daimi Temsilcisi Vasili Nebenzia, ABD’nin sunduğu karar tasarısının "durumu daha da kötü bir hâle getireceği için kabul edilemeyecek unsurlar” içerdiğini belirterek metne tepki göstermişti.

Güvenlik Konseyi’nde bir karar tasarısının kabul edilebilmesi için geçici üyelerin dokuzu ile ABD, Rusya, Çin, İngiltere ve Fransa’dan oluşan daimi üyelerin tamamının lehte oy kullanması gerekiyor. Rusya, Güvenlik Konseyi’nde Suriye’ye ilişkin karar tasarılarını bugüne kadar 11 kere veto etti.

"Rusya için sunulan bir yem”

Avrupa Konseyi’nden BM uzmanı Richard Gowan, Rusya’nın karar tasarısını yine veto etme olasılığının yüksek olmasına rağmen ABD’nin oylama için ısrar etmesini "ABD'nin tasarısı, veto etmekten başka seçeneği bulunmayan Rusya için sunulan bir yem” sözleriyle değerlendirdi. Gowan, karar tasarısını Rusya’nın veto etmesinin de "askeri operasyon düzenlemek için ABD ve hatta Fransa için bir bahane olacağı” görüşünü savundu.

Rusya’nın BM Daimi Temsilcisi Nebenzia ise Güvenlik Konseyi oturumu sonrasında gazetecilere yaptığı açıklamada askeri operasyon konusunda uyarıda bulunarak, “Burada duyduklarıma göre, korkarım çok ama çok tehlikeli olacak askeri seçenek üzerinde duruyorlar” demişti.

Trump’tan uyarı

ABD Başkanı Donald Trump, Suriye'ye "güçlü” bir yanıtın verileceğini söyledi. Trump, ABD'li en üst düzey askeri yetkililerin de katıldığı kabine toplantısı sonrasında yaptığı açıklamada, Suriye'ye “etkili bir karşılık verileceğini” belirtti.

Trump, toplantı öncesinde yaptığı açıklamada da Suriye'de "sivillere yönelik menfur saldırıyı" kınadığını belirterek "Suriye konusunda önümüzdeki 24-48 saat içinde önemli kararlar verilecek" demişti. Bütün seçeneklerin masada olduğunu söyleyen Trump, "Şu sıralar durum analiz ediliyor. Askeri liderlerle de görüşüyorum. Suriye'deki korkunç saldırıyı Rusya mı, Suriye mi, İran mı yoksa hepsi birden mi yaptı, bunu anlayacağız” şeklinde konuşmuştu.

Trump yine Macron ile görüştü

Öte yandan, ABD Başkanı Trump’ın iki gün içinde ikinci kez Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile telefonda görüşerek, Suriye'de kimyasal silah kullanıldığına ilişkin iddiaları ele aldığı bildirildi. Fransa Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamada, iki liderin “kimyasal silah kullanılması yasağının yine ihlal edilmesine karşı uluslararası toplumun güçlü bir tepki vermesini” desteklediği belirtildi.

Trump ve Macron'un Pazar akşamı yaptıkları görüşmede de Suriye’deki saldırıyı kınayarak, "güçlü bir cevap verme” konusunda anlaştıkları bildirilmişti.

AFP,AP/JD,CÖ

© Deutsche Welle Türkçe

Haber, değiştirilmeden kaynağından otomatik olarak eklenmiştirDeutsche Welle