Dünya

ABD ve Ukrayna, G7 zirvesinde 10 yıllık güvenlik anlaşması imzalayacak

Kiev ayrıca Japonya ile de ikili bir anlaşma imzalayacak

13 Haziran 2024 15:08

T24 Dış Haberler

ABD Başkanı Joe Biden ve Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, İtalya'daki G7 Zirvesi'nde 10 yıllık ikili güvenlik anlaşması imzalayacak.

Kiev, 2022'de Rusya'nın geniş çaplı işgalinin başlamasından bu yana aralarında Britanya, Fransa, Almanya ve İtalya'nın da bulunduğu 15 ülkeyle ikili güvenlik anlaşması imzalamıştı. 

İmzalanması beklenen ABD-Ukrayna anlaşması Kongre'nin onayını gerektirmiyor ve olası bir Donald Trump yönetimi tarafından geri alınabilir.

Biden daha önce yaptığı açıklamada Ukrayna'ya yönelik garantilerin İsrail'e yönelik garantilere eşdeğer olacağını, mali ve askeri yardımın yanı sıra ortak silah üretimi olasılığını da kapsayacağını söylemişti.

İki lider bugün bir basın toplantısı düzenleyecek ve Ukrayna'nın NATO'ya katılım takvimi ve yabancı askeri eğitmenlerin Ukrayna'ya girmesi konusundaki görüş ayrılıkları gündeme gelecek. İkili anlaşmalar Ukrayna'da NATO'ya katılım yolunda geçici bir çözüm olarak görülüyor.

Kiev ayrıca Japonya ile de ikili bir anlaşma imzalayacak. 

Zelenski, "Amerika Birleşik Devletleri ile imzalanacak belge, Ukrayna'yı destekleyen liderler için olması gerektiği gibi, eşi benzeri görülmemiş bir belge olacak" dedi.

Anlaşma ne içeriyor?

Diğer ikili anlaşmalarda olduğu gibi ABD ile yapılan anlaşma da ABD'nin, saldırıya uğraması halinde Ukrayna'yı savunmasını gerektirmeyecek. Ancak Rusya'nın yeni bir saldırısı durumunda Kiev'in alacağı yardım konusunda bir güvenceye sahip olacağı için Ukrayna'nın Rusya ile barış müzakerelerine girmesini kolaylaştırabilir.

"Putin, Ukrayna'yı destekleyen koalisyona karşı koyabileceğini düşünüyorsa yanılıyor"

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, anlaşmaya ilişkin şunları söyledi:

"Bunu imzalayarak Rusya'ya kararlılığımızın bir işaretini de göndermiş olacağız. Eğer Vladimir Putin Ukrayna'yı destekleyen koalisyona karşı koyabileceğini düşünüyorsa yanılıyor. Bizi bekleyemez ve bu anlaşma bizim kararlılığımızı ve devam eden taahhüdümüzü gösterecektir.

Bu anlaşma sayesinde Ukrayna'dan reformlar ve sağladığımız silahların son kullanımının izlenmesi konusunda da taahhütler almış oluyoruz."