Dünya

ABD ve Almanya'ya gelen istihbarata göre Kuzey Akım saldırısının arkasında Ukrayna yanlıları var

Kiev, saldırıyla bağlantıları olmadığını söyledi

08 Mart 2023 07:31

T24 Dış Haberler

Avrupa ve ABD istihbarat yetkililerinin topladığı kesin olmayan istihbarat bilgilerine göre geçen sene Kuzey Akım boru hattına yapılan saldırının arkasında Ukrayna yanlısı bir grup olabilir. 

Alman gazetesi Die Zeit'ın haberine göre Almanya'da yetkililer, 6 kişilik bir ekibin Polonya'ya kayıtlı bir şirketi olan iki Ukraynalının kiraladığı yatla boru hattına gittiğine inanıyor. 

Habere göre bu bilgi, geçen eylül ayında meydana gelen saldırının arkasındaki isimlerin bulunması için Avrupalı istihbarat kuruluşları arasında paylaşıldı. 

New York Times da ABD'li istihbarat yetkililerinin Ukrayna yanlısı grubun boru hattına saldırdığı ile ilgili istihbaratı incelediğini belirtirken, buna ne kadar güvendikleriyle ilgili bilgi vermedi. 

ABD'li yetkililer, emri Ukrayna Devlet Başkanı Volodomir Zelenski veya başka bir üst düzey Kiev yetkilisinin verdiğine dair kanıt bulunmadığını ifade etti.

Rusya, istihbaratı soruşturması için uluslararası bağımsız bir soruşturma başlatılmasını talep etti.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodomir Zelenski'nin danışmanlarından biri The Guardian'a yaptığı açıklamada olayla bağlantıları olmadığını belirterek, "Savaşın ortasında Ukrayna ve müttefikleri direkt olarak sahada zafer getirmeyecek bir şeye kaynaklarını harcamaz. Bu anlamsız olurdu" dedi. 

Eylül ayında Rusya'dan Almanya'ya doğal gaz taşıyan Kuzey Akım boru hattı saldırıya uğramış ve sızıntı başlamıştı.