Dünya

ABD Temsilciler Meclisi, karar alamaz durumda

Borç limitinin 2025 yılına kadar ertelenmesiyle gereksiz borçlanmaya karşı olduklarını açıklayan Cumhuriyetçi bir grup, meclis kürsüsünü işgal eylemi yapıyor

08 Haziran 2023 15:33

T24 Dış Haberler

ABD Temsilciler Meclisi'nde bu hafta hareketli geçiyor. Aşırı sağcı Cumhuriyetçiler, Meclis Başkanı Kevin McCarthy’ye karşı protestolarını çarşamba günü sürdürerek sözcüye karşı güç gösterdi.

Cumhuriyetçilerin parti içi muhalif bir grubu olan aşırı muhafazakar Temsilciler Meclisi Özgürlük Grubu üyeleri kürsünün kontrolünü teslim etmeyi reddederek Cumhuriyetçi liderleri hafta boyunca oylamaları iptal etmeye zorladı ve sözcüyü onun “kaos” olarak nitelendirdiği bir durumla karşı karşıya bıraktı.

Parti içi muhalefetin dikkat çekici bir eylemi olan bu durum yaklaşık bir düzine muhalif Cumhuriyetçi'nin Demokratların yanında saf tutmasıyla mevzuatın ilerlemesini sağlayacak bir prosedürel önlemi devre dışı bıraktırdı ve meclisi durma noktasına getirdi. Muhaliflerin geri adım atıp kendi partileri lehine oy kullanana kadar çalışmanın devam edemeyeceği aktarıldı.

İtirazlara konu olan borç tavanı yasası, federal borçlanma tavanının Ocak 2025'e kadar kaldırılmasını öngörüyor. Temerrüdden kaçınmak için borç tavanının kaldırılmış olması karşısında Temsilciler Meclisi Özgürlük Grubu adlı Cumhuriyetçiler harcamalardan kısılması ve borçlanmanın azaltılmasını savunuyor. Grup, aynı zamanda Cumhuriyetçi Meclis Başkanı McCarthy’yi parti değerlerinin savunuculuğunu yapmadığı için eleştirirken Başkanın meclis meşruiyetini kaybettiğini belirtti.