Dünya

ABD Temsilciler Başkanı Pelosi, Adalet Komisyonu'ndan Trump hakkındaki azil sürecini ilerletmesini istedi

Trump'tan Pelosi'ye yanıt: Biz kazanacağız!

05 Aralık 2019 17:40

T24 Haber Merkezi

Demokrat Partililerin çoğunlukta olduğu ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, ABD Başkanı Donald Trump hakkındaki azil sürecini Noel'den önce oylamaya gidilebilecek şekilde hızlandırılmasını istedi. Pelosi'nin açıklamalarına yanıt veren Trump ise, "Cumhuriyetçiler daha önce bundan daha fazla birlik olmamıştı. Biz kazanacağız" dedi.

Pelosi, Trump'ın azledilmesine ilişkin yaptığı açıklamada, "Demokrasimiz tehlikede, başkan bize süreci ilerletmekten başka seçenek bırakmıyor" dedi.

Pelosi'nin açıklamalarından kısa süre önce Twitter hesabından paylaşım yapan Trump, "Beni suçlayacaksanız, hemen yapın, hızlı olun, böylece Senato'da adil bir soruşturma yürütülebilir ve ülkemiz işine geri dönebilir" açıklamasında bulundu.

Trump: Biz kazanacağız!

Trump, Pelosi'nin açıklamalarına da Twitter hesabından yanıt verirken, "Radikal sol demokratlar az önce beni hiçbir şeyden dolayı azletmek isteyeceklerini açıkladılar. Çoktan gülünç haldeki Mueller 'tenkitlerinden' vazgeçtiler, bu yüzden şimdi şapkalarını Ukrayna Cumhurbaşkanı ile tamamen uygun iki 'mükemmel' telefon görüşmesine astılar. Bu, önemli ve nadiren kullanılan Azil Yasası'nın rutin olarak gelecekteki başkanlara saldırmak için kullanılması anlamına gelecektir. Kurucularımızın aklında olan bu değildi. İyi olan şey, Cumhuriyetçiler'in hiç olmadığı kadar birlik içinde olmaları. Biz kazanacağız!" ifadelerini kullandı.

İstihbarat Komisyonu'nun 300 sayfalık raporunda Trump'ın 'görevini kötüye kullandığına dair ciddi bulgular olduğu' sonucuna varmasının ardından, Adalet Komisyonu'nun azil kararını yazması bekleniyor.

İstihbarat Komisyonu raporu

ABD Temsilciler Meclisi İstihbarat Komisyonu, geçen salı günü Trump hakkındaki azil raporunu açıkladı.

Raporda, "Başkan Ukrayna'ya yardımı, seçim kampanyasına yarar sağlayacak soruşturmaların açıklanması şartına bağladı. Tanıklara celpleri görmezden gelmeleri talimatı vererek azil soruşturmasını engelledi" ifadeleri kullanıldı.

Temsilciler Meclisi İstihbarat Komitesi Başkanı Adam Schiff, "Azil soruşturması, Trump'ın iktidarı kötüye kullandığına dair çok fazla kanıt ortaya koydu" açıklamasında bulundu.

İstihbarat Komisyonu'nun raporundan öne çıkanlar şöyle:

"Başkan Trump'ın, siyasi rakibi Joe Biden hakkında soruşturma açıldığının açıklanması için Ukrayna'ya baskı yapmak amacıyla makamını kullandığına ilişkin net bulgular var.

"Başkan Ukrayna'ya yardımı, seçim kampanyasına yarar sağlayacak soruşturmaların açıklanması şartına bağladı. Tanıklara celpleri görmezden gelmeleri talimatı vererek azil soruşturmasını engelledi.

"Asli delilleri reddederek Kongre'ye engel olan Başkan Richard Nixon bile, Kongre'nin azil soruşturması yürütmesini kabul etmişti. ABD tarihinde Trump hariç hiçbir Başkan, yetkililere Kongre'ye ifade vermeme yönünde talimat vermedi.

"Kongre'ye ifade veren isimleri korkutmak ve korkutmaya çalışmak federal bir suçtur. Bu yasa federal yetkililer de dahil olmak üzere tüm vatandaşlar için geçerlidir. Bu kanunun ihlali halinde 20 yıla kadar hapis cezası verilebilir."