Gündem

ABD Savunma Bakanı: NATO müttefiğimizle bir savaşa girmeyeceğiz

"Kürtleri savunmak ya da otonom bir Kürt devlet kurabilsinler diye onlara yardım etmek üzere görevlendirilmedik”

22 Ekim 2019 23:51

T24 Dış Haberler

ABD Savunma Bakanı Mark Esper CNN’den Christiane Amanpour'a konuştu.  

Esper’in konuşması özetle şöyle:

“Kuzeydoğu Suriye’den aşamalı olarak çekiliyoruz. Birlikleri eve getirmek için Irak'ta geçici olarak yeniden konumlandıracağız. Ve bu devam eden bir sürecin sadece bir kısmı, ama sonunda bu birlikler eve gelecek."

“Şu an için Başkan (birliklerin) bir kısmının Suriye’nin güneyinde kalmasına karar verdi. IŞİD ve benzerlerini def etmek, bu önemli petrol kaynaklarına ulaşmalarını engellemek için bazı ek güçler tutmayı düşünüyoruz. Ama Başkan Trump henüz böyle bir planı onaylamadı.”

Esper, Amanpour’a “Suriye Demokratik Güçleri’nin bölgeden verilen zaman içinde çekilmek için iyi niyetle çaba gösterdiğini, biraz daha fazla zamana ihtiyaç duymaları halinde zaman verilmesi gerektiğini” söyledi.

Esper şöyle devam etti:

“Uzun süredir NATO müttefiki olan bir ülkeye karşı Kürtleri savunmak ya da otonom bir Kürt devlet kurabilsinler diye onlara yardım etmek üzere görevlendirilmedik.”

“Suriye'nin kuzeydoğusunda tutuklu bulunan 11 bin civarındaki IŞİD’liden sadece 100'den biraz fazlasının kaçtığı bilgisine sahibiz. Dolayısıyla şu anda herkesin beklediği gibi bir toplu firar durumuyla karşı karşıya değiliz.”

CNN’in haberinde “Esper Türkiye’nin desteklediği güçlerin Suriye’deki Kürtlere karşı işlediği iddia edilen savaş suçlarından Türkiye’nin sorumlu tutulması gerektiğini düşünüyor” dendi ve Esper'in şu sözlerine yer verildi:

“Ben de bazı raporlar gördüm, gözlemliyoruz. Korkunçlar, eğer gerçekse, sanırım gerçekler, bunlar savaş suçu. Bunlardan Türkiye hükümeti sorumlu tutulmalı, çünkü biz böyle şeylere izin veremeyiz."