Dünya

ABD Savunma Bakanı, müttefikleri Ukrayna'ya askeri desteği artırmaya çağırdı; "Tarih bizi izliyor" dedi

20 Ocak 2023 13:10

Batı ülkeleri Almanya’nın Ukrayna’ya destek için tank göndermeyi kabul etmesini beklerken ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin de “Tarih bizi izliyor” diyerek müttefiklerin desteklerini artırması çağrısı yaptı.

The Guardian’da yr alan habere göre, Almanya’da Ukrayna savunma grubu toplantısında konuşan ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, “Bu kritik bir an. Rusya yeniden gruplanıyor, hazırlanıyor. Bu yavaşlanacak bir zaman değil. Daha derini kazımanın zamanı. Ukrayna halkı bizi izliyor, Kremlin bizi izliyor, tarih bizi izliyor” dedi.

Austin, “Ukrayna'nın kendisini Rusya'nın emperyal saldırganlığına karşı savunmasına yardım etme kararlılığımızdan vazgeçmeyeceğiz.” dedi.

ABD’nin dün Ukrayna’ya askeri destek için onayladığı 2.5 milyar dolarlık paketten bahseden Austin “gurur duyduğunu” söyledi. ABD Savunma Bakanlığı, Ukrayna'ya zırhlı araçlar ve Ukrayna'nın hava savunmasına destek de dahil olmak üzere 2,5 milyar dolara varan yeni askeri yardımı resmen duyurdu. Yardım, 59 Bradley savaş aracını ve 90 Stryker zırhlı personel taşıyıcısını içeriyor, ancak Abrams tanklarını içermiyor.

Savunma uzmanları, Alman yapımı Leopard tanklarının Ukrayna için Rusya'ya karşı savaşta en uygun olacağını savunuyor. 

Daha önce, Alman yetkililer, ABD'nin kendi Abrams tanklarından bazılarını Ukrayna'ya göndermeyi kabul etmesi halinde Berlin'in tıkanıklığı kırmaya istekli olduğunun sinyalini vermişti. Ancak ABD Çarşamba günü bunu yapmak istemediğini, çünkü jet türbin motoruna sahip Abrams'ın yakıt açısından verimli olmadığını ve bu nedenle karmaşık lojistik destek gerektirdiğini söyledi.

Almanya’da Ramstein üssünde gerçekleşen savunma bakanları toplantısına Ukrayna Savunma Bakanı Oleksii Reznikov katılırken Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski de video bağlanıtısı gerçekleştirdi.