Dünya

ABD Savunma Bakanı Austin ile Genelkurmay Başkanı Brown, İsrail’e gitti

Bu, General Brown'ın başkan olarak Orta Doğu'ya yapacağı ilk seyahat olma özelliği taşıyor

18 Aralık 2023 13:35

T24 Dış Haberler

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin ile Genelkurmay Başkanı Orgeneral Charles Q. Brown, temaslarda bulunmak üzere İsrail'e gitti. Bu, General Brown'ın başkan olarak Orta Doğu'ya yaptığı ilk seyahat olma özelliği taşıyor. 

İsrail devlet televizyonunun (KAN) aktardığına göre, ABD Genelkurmay Başkanı Brown ve onun ardından Savunma Bakanı Austin'i taşıyan uçak İsrail'e indi. ABD'li iki yetkilinin, Gazze'deki savaşla ilgili gündemdeki konuları ele almaları ve Orta Doğu'daki bölgesel sorunları tartışmaları bekleniyor. 

Netanyahu ile görüştü

ABD Savunma Bakanı Austin ve Genelkurmay Başkanı Brown'ın İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile görüşmesi başladı. Görüşmeye, İsrail tarafından Savunma Bakanı Yoav Gallant ve Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi katıldı.

ABD ve İsrail heyetleri Tel Aviv'de görüştü

İki ABD'li yetkili daha sonra savaş kabinesi üyelerinin de katılacağı bir toplantı yapacak. 

 

ABD, geçiş planlaması için bastırıyor

ABD'li üst düzey bir savunma yetkilisi Austin'le birlikte seyahat eden gazetecilere, Başbakan Binyamin Netanyahu ve Savunma Bakanı Yoav Gallant'ın da aralarında bulunduğu üst düzey İsrailli liderlerle yapacağı görüşmelerde İsrail'in savaşın bir sonraki aşamasına geçiş planlarını ele almasının beklendiğini söyledi.

Reuters'a konuşan yetkili, "Bugün gördüğünüz yüksek yoğunluklu kara operasyonları ve hava saldırıları sonsuza kadar devam etmeyecek. Bu bir harekâtın bir aşaması. İsraillileri, büyük kara operasyonlarının sona ermesi gerektiğine karar verdiklerinde ve geçişe hazır olduklarında nasıl bir geçiş olacağını planlamaları konusunda desteklemek istiyoruz" dedi. 

ABD daha erken bir geçiş istiyor

Washington Yakın Doğu Politikaları Enstitüsü Askeri ve Güvenlik Çalışmaları Programı Direktörü Michael Eisenstadt, hem ABD hem de İsrail'in harekâtın bir sonraki aşamasına geçiş konusunda hemfikir göründüğünü söyledi.

Ancak Washington bunun daha erken, belki de birkaç hafta içinde gerçekleşmesini isterken, İsrail daha fazla zamana ihtiyacı olduğunu düşünüyor.