Dünya

ABD: Rusya, Ukrayna'da işgal ettiği bölgeleri ilhak etmeye çalışacak

20 Temmuz 2022 12:50

T24 Dış Haberler

ABD, Rusya'nın Kırım'da yaptığına benzer biçimde Ukrayna'nın daha fazla toprağını ilhak etmeyi planladığını söyledi. 

ABD Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü John Kirby, Rusya'nın Ukrayna topraklarını ilhak etmek için şimdiden hazırlıklara başladığını belirtti. 

Kirby, Rusya'nın Ukrayna'da işgal ettiği bölgeleri kendi sınırlarına dahil etmek için eylül ayından itibaren "sahte" referandumlar yapabileceğini belirtti.

Rusya, 2014 yılında Kırım'ı uluslararası kamuoyunun meşru görmediği bir referandumun sonuçlarını dayanak göstererek ilhak etmişti.

"ABD halkına bunu açıkça söylemek istiyoruz" diyen Kirby, "Putin, 2014'te kullandığı taktik defterini dolaptan çıkarttı" dedi. 

Kirby, Kremlin'in işgal ettiği Ukrayna'da bölgelere geçici sivil-askeri yönetimleri bu referandumları organize etmesi için atadığını ifade etti. Sözcü, "Rusya, bu oylamaların sonuçlarını kullanarak Ukrayna'nın egemen olduğu toprakları işgal etmeye çalışacak" diye konuştu. 

2014'te Kırım'da Rusya aceleyle bir referandum organize etmiş, çoğunluğun Rusya'ya katılmaktan yana oy kullandığı belirtilmişti. Uluslararası kamuoyu oylamayı yasa dışı ilan ederken, Kiev yanlısı birçok kişi oylamayı boykot etti.

Rusya'nın ilhak etmeyi planladığı bölgeler arasında Herson, Zaporijya, Donetsk ve Luhansk olduğunu söyleyen Kirby, "Bu planları ifşa ediyoruz ki dünya bu ilhakların önceden planlanmış ve yasa dışı olduğunu bilsin" dedi.