Dünya Basınında Bugün

ABD'nin İran petrolü yaptırımları çalışmıyor; Navalni sinir gazıyla öldürülmüş olabilir; erkeklerle kadınların beyninin farklı çalıştığı kanıtlandı | Dünya Basınında Bugün

20 Şubat 2024 09:31

T24 Dış Haberler

Aleksey Navalni'nin eşi Yulia Navalnaya doğrudan Rusya Devlet Başkanı Putin'i kocasını öldürmekle suçladı ve kocasının Rus sinir gazı noviçok ile zehirlendiğine inandığını söyledi. Rus devlet medyası ise Kremlin muhalifi Aleksey Navalni'nin Kuzey Kutbu'nda tutulduğu hapishanede öldüğü haberine yer vermekten büyük ölçüde kaçındı. Bilim insanları, cinsiyetin insanların nasıl düşündüğü ve davrandığı konusunda önemli olduğunu kanıtlayan bir buluşla ilk kez erkeklerin ve kadınların beyinlerinin farklı çalıştığını gösterdi. New York Times'ın yaptığı bir araştırmaya göre, yaptırımlar geçtiğimiz yıl milyarlarca dolar değerindeki petrolün İran'dan çıkışını engelleyemedi ve ABD denetiminde önemli bir boşluk olduğunu ortaya koydu. Cumhuriyetçilerin 2024 başkanlık seçimlerindeki adayı Trump'ın ABD'nin en yakın askeri, diplomatik, ekonomik ve kültürel ortaklarına sırtını dönme ihtimali Atlantik'in her iki yakasında da manşetlere taşındı. Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, Hindistan'a gidiyor; resmî ziyarete üst düzey iş insanları da eşlik edecek. 

20 Şubat 2024'te dünya basınında öne çıkan başlıklar şöyle...

The Times | Eşi, Navalni'nin Rus sinir gazı noviçok ile öldürüldüğünü söyledi

Cezaevindeyken öldüğü duyurulan Aleksey Navalni'nin eşi Yulia Navalnaya doğrudan Rusya Devlet Başkanı Putin'i kocasını öldürmekle suçladı ve kocasının Rus sinir gazı noviçok ile zehirlendiğine inandığını söyledi.

Navalnaya ayrıca eşinin cesedinin Rus yetkililer tarafından kasıtlı olarak saklandığını söyledi.


The Daily Telegraph | Bilim insanları, erkek ve kadın beyinlerinin farklı çalıştığını kanıtladı

Bilim insanları, cinsiyetin insanların nasıl düşündüğü ve davrandığı konusunda önemli olduğunu kanıtlayan bir buluşla ilk kez erkeklerin ve kadınların beyinlerinin farklı çalıştığını gösterdi.

Erkek ve kadın beyinlerinin farklı olup olmadığı konusu tartışmalı bir konu olup, bazı akademisyenler farklılığı şekillendirenin biyolojiden ziyade toplum olduğunu savunuyor.

Kadın ve erkek beyinlerindeki faaliyet farklılığına dair kesin bir kanıt hiçbir zaman bulunamamıştı ancak Stanford Üniversitesi "sıcak nokta" bölgelerindeki faaliyete dayanarak cinsiyetleri birbirinden ayırmanın mümkün olduğunu gösterdi. Bu bölgeler arasında, beynin "benlik" için nörolojik bir merkez olduğu düşünülen, iç gözlem ve anıları geri getirmede önemli olan "varsayılan mod ağı" da yer alıyor. 


The New York Times | ABD'nin İran petrolüne uyguladığı yaptırımlarda 2,8 milyar dolarlık delik

New York Times'ın yaptığı bir araştırmaya göre, yaptırımlar geçtiğimiz yıl milyarlarca dolar değerindeki petrolün İran'dan çıkışını engelleyemedi ve ABD denetiminde önemli bir boşluk olduğunu ortaya koydu.

Hazine Bakanı Kongre'ye, ekiplerinin yasadışı sevkiyatları engellemek için "ellerinden gelen her şeyi yaptıklarını" söylerken, üst düzey bir Beyaz Saray danışmanı da "aşırı yaptırımların" İran'ın enerji sektörünü etkili bir şekilde durdurduğunu söyledi.


The Washington Post | Müttefikler NATO'nun yeniden şekillenmesinden korkuyor

Cumhuriyetçilerin 2024 başkanlık seçimlerindeki adayı Trump'ın ABD'nin en yakın askeri, diplomatik, ekonomik ve kültürel ortaklarına sırtını dönme ihtimali, Trump'ın bir kampanya konuşmasında Rusya'yı anlaşmanın askeri harcama kurallarına uymayan bir müttefike "ne isterlerse yapmaya" teşvik edeceğini söylemesinin ardından bu ay Atlantik'in her iki yakasında da yeniden manşetlere taşındı.


Al Arabiya | ABD, Gazze'de geçici ateşkesi destekleyen ve Refah saldırısına karşı çıkan BM kararı önerdi

ABD, İsrail-Hamas savaşında geçici bir ateşkes çağrısında bulunan ve İsrail'in Gazze'nin güneyindeki Refah'ta büyük bir kara saldırısına karşı çıkan bir Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi karar taslağı önerdi.


eKathimerini | Miçotakis, Hindistan'a gidiyor

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis'in 21-22 Şubat tarihlerinde Yeni Delhi'ye gerçekleştireceği resmî ziyaret, Hindistan Başbakanı Narendra Modi'nin Ağustos 2023'te Yunanistan'a gerçekleştirdiği tarihi ziyaretle başlayan Hindistan ve Yunanistan arasındaki stratejik ilişkinin inşasında bir diğer önemli adım olacak. 

Başbakan Miçotakis, "Hindistan Avrupa'ya benim ülkemden daha iyi bir giriş kapısı bulamaz ve Yunanistan için de Asya'ya Hindistan ile yakın bir stratejik ilişkiden daha iyi bir giriş kapısı yoktur" dedi.

Miçotakis'e iş dünyası liderlerinden oluşan üst düzey bir Yunan iş heyeti eşlik edecek.


The Moscow Times | Rus devlet medyası, Navalni'nin ölümüyle ilgili haberlerden kaçındı

Rus devlet medyası Kremlin muhalifi Aleksey Navalni'nin Kuzey Kutbu'nda tutulduğu hapishanede öldüğü haberine yer vermekten büyük ölçüde kaçındı.

Navalni'nin Cuma günkü ölümü dünya manşetlerinde yer alırken, Rus devlet televizyonu haberlerini kısa haber bölümleriyle ya da Moskova'nın Navalni'nin ölümünden fayda sağlamadığına dair açıklamaları ve zamanlamasına ilişkin spekülasyonları yayımlamakla sınırlı tuttu.