ABD'nin Helsinki Büyükelçisi Douglas Hickey, İsveç ve Finlandiya'nın yıl sonuna kadar NATO'ya katılacağını tahmin ettiğini söyledi.
Politico'nun aktardığı habere göre, ABD'nin Finlandiya Büyükelçisi, gazeteciler ve uzmanlarla bir araya geldiği toplantıda İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliği sürecini değerlendirdi. Hickey, İsveç ve Finlandiya'nın yıl sonuna kadar NATO'ya katılacağını ve NATO'nun üye sayısının 32'ye yükseleceğini tahmin ettiğini söyledi.
NATO'ya üye olan 30 ülkenin 27'si, iki İskandinav ülkesinin örgüte üye olmasını kendi meclislerinde onayladı. Slovakya, Macaristan ve Türkiye'nin de 'evet' demesiyle İsveç ve Finlandiya, resmen NATO üyesi olacak. Uzmanlar Slovakya'nın iki ülkenin üyeliğinin önünde bir engel oluşturması beklemiyor ancak Macaristan ve Türkiye'nin son kararını önümüzdeki yıl vereceğini tahmin ediyorlar.
"Erdoğan uzun süre boyunca yalnız kalmak istemez"
Büyükelçi Hickey, Macaristanlı mevkidaşı ile yaptığı görüşmenin ardından Budapeşte'nin de iki İskandinav ülkesinin üyeliğini onaylayacağına inandığını söyledi. Ankara'nın tavrıyla ilgili gelen soruya ise Hickey, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın uzun süre boyunca yalnız kalmak istemeyeceği için 'evet' diyeceğine inandığını belirtti.
Türkiye'nin iki ülkenin üyelik sürecindeki tavrının Finlandiya'yı "yüzüne yumruk yemiş" gibi hissettirdiğini belirten Hickey, Finlandiya'nın "NATO tarihinde örgüte katılmaya en hazır ülke" durumunda bulunduğunu sözlerine ekledi.
Türkiye, vetosunu kaldırmıştı
İsveç ve Finlandiya, Rusya'nın 24 Şubat'ta Ukrayna'yı işgal etmesinin ardından 'tarafsızlık' politikasını terk ederek NATO üyeliği için başvuru yapmıştı. İki ülkeye, NATO tarihinin en hızlı üyelik süreci uygulanırken; en büyük sorun olarak Türkiye'nin, iki İskandinav ülkesinden 'terörist' olarak gördüğü kişilerin iadesini talep etmesi gösteriliyor.
Türkiye, geçen ay NATO'nun Madrid Zirvesi'nde İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliği için uyguladığı vetoyu kaldırmıştı. Ancak, hem Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan hem de Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, taleplerinin karşılamaması durumunda iki ülkenin üyeliğinin TBMM'de onaylanmamasının gündeme gelebileceğini belirtiyor.