Dünya

ABD, Nijer'deki darbenin" güvenlik işbirliklerini tehlikeye atabileceği" konusunda uyardı

29 Temmuz 2023 01:13

T24 Dış Haberler

ABD, Nijer'de askerin yönetimi ele geçirmesinin iki ülke arasındaki güvenlik ve diğer alanlardaki işbirliklerini tehlikeye atabileceği konusunda uyardı.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, Nijer'de Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı'na bağlı unsurların yönetimi zorla ele geçirme girişimlerinden ve ülkede yaşanan gelişmelerden derin endişe duyduklarını belirtti. Kirby, alıkonulan Cumhurbaşkanı Muhammed Bazum ve ailesinin derhal ve güvenli bir şekilde serbest bırakılması çağrılarını yineledi.

AA'da yer alan habere göre, Kirby, ülkedeki durumu yakından izlemeye devam ettiklerini belirterek, "ABD, Nijer'de yönetimi zorla ele geçirme ve anayasal düzeni bozmaya yönelik her türlü girişimi şiddetle kınıyor" dedi.

Askerin yönetime el koymasının ABD'nin Nijer hükümetiyle olan güvenlik ve diğer işbirliklerini sona erdirmesine ve mevcut ortaklıkları tehlikeye atmasına neden olabileceği uyarısında bulunan Kirby, "Askerin yönetimi ele geçirmesi Nijer'in bölgesel bir lider olarak yetkisini de baltalayacaktır" diye konuştu.

Kirby, demokratik yollarla seçilen Cumhurbaşkanı Bazum'un devrilmesinin ABD'nin, Nijer hükümeti ile demokratik normlar ve hukukun üstünlüğüne bağlılığın devam etmesi üzerine kurulu olan "önemli işbirliklerini" de riske atacağı konusunda uyardı.

TIKLAYIN | Nijer'de Cumhurbaşkanı'nın muhafızları darbe yaptı; Genelkurmay destekledi

TIKLAYIN | Nijer'de darbe: Cuntanın destekçileri, iktidar partisinin genel merkezini yaktı

TIKLAYIN | Darbe yapılan Nijer'de, geçici hükümetin başına devrik Cumhurbaşkanı'nın muhafızı geçti

TIKLAYIN | Nijer’de darbe girişimi: Darbe ilanı, ulusal televizyondan duyuruldu

TIKLAYIN | Nijer'de darbe girişimi: Cumhurbaşkanı Bazoum'un 'ayaklanan' muhafızlar tarafından sarayda tutulduğu iddia ediliyor

Batı Afrika ülkesi Nijer’de ordu, darbe ilanını televizyondan duyurdu. Duyuruda anayasanın lağvedildiği, tüm kurumların askıya alındığı ve sınırların kapatıldığı açıklandı.

Nijer Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı Başkanı General Abdourahmane Tchiani (62), birliğinin demokratik yollarla seçilmiş Cumhurbaşkanı Mohamed Bazoum'u devirmesinden iki gün sonra kendisini Batı Afrika ülkesindeki geçiş hükümetinin başkanı ilan etti.

Devlet televizyonunda yaptığı açıklamada, "Ulusal Vatanı Koruma Konseyi Başkanı" olduğunu söyleyen Tchiani, müdahalenin, ülkenin "kademeli ve kaçınılmaz çöküşünü" önlemek için gerekli olduğunu belirtti.

Ömer Tchiani olarak da bilinen General Tchiani, çarşamba günü liderliğini yaptığı başkanlık muhafızları alayının ülke liderini gözaltına almasıyla başlayan darbede kendisini ülkenin yeni lideri ilan etmiş oldu.

Al Jazeera'nın haberine göre, 2011'den bu yana başkanlık muhafızlarının başında bulunan General Tchiani, 2018'de eski Cumhurbaşkanı Mahamadou Issoufou tarafından generalliğe terfi ettirilmişti. 

Tchiani'nin, ülkeyi 2021'e kadar yöneten eski Cumhurbaşkanı Mahamadou Issoufou'nun yakın müttefiki olduğu belirtildi.

Bu arada Cumhurbaşkanı Bazoum'un sağlık durumunun iyi olduğu ve kendi korumaları tarafından esir tutulduğu düşünülüyor.