Dünya Basınında Bugün

ABD'li siyasilerin telefon görüşmeleri Çin'in elinde olabilir; GKRY lideri, Biden'la görüşmek için Beyaz Saray'a gidiyor | Dünya Basınında Bugün

28 Ekim 2024 09:42

T24 Dış Haberler

İran'ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney'in hafta sonunda ülkesine yapılan saldırılardan bu yana yaptığı ilk yorumlarda İsrail'i tehdit etmekten kaçınmasıyla Orta Doğu bölgesel savaştan geri çekilmiş gibi görünüyor. Çin devletine bağlı bilgisayar korsanlarının ABD'li siyasi figürlerin telefon görüşmelerinin ses kayıtlarını topladığı iddia ediliyor. ABD'de enflasyonu düşürmek için 2,5 yıldır verilen zorlu mücadele başarıya ulaşmış gibi görünüyor ancak seçim bunu değiştirebilir. Ancak önümüzdeki yıl borçlanma maliyetlerinin ve fiyat artışının düşmeye devam edip etmeyeceği büyük ölçüde Donald Trump ya da Kamala Harris'in politika tercihlerine bağlı olabilir. Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) lideri Nikos Hristodulidis ile ABD Başkanı Joe Biden, Beyaz Saray'da görüşecek. Görüşme, Güney Kıbrıs ve ABD'nin savunma iş birliği anlaşması imzalamasının hemen ardından gerçekleşiyor. 

28 Ekim 2024'te dünya basınında öne çıkan başlıklar şöyle...

The Times | İran söylemini yumuşatırken Orta Doğu uçurumun kenarından döndü 

İran'ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney'in hafta sonunda ülkesine yapılan saldırılardan bu yana yaptığı ilk yorumlarda İsrail'i tehdit etmekten kaçınmasıyla Orta Doğu bölgesel savaştan geri çekilmiş gibi görünüyor. 

Hamaney hava saldırılarında ölen dört İranlının aileleriyle bir araya geldi. Uydu görüntülerinin İran'ın askeri altyapısının önemli ölçüde zarar gördüğünü gösteriyordu. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun da tüm hedeflere ulaşıldığını söylemesi üzerine Hamaney, ikircikli bir yanıt verdi.

İran'ın dinî lideri Hamaney, “yapılması gerekenleri değerlendirmenin ve tam olarak kavramanın” “yetkililere” bağlı olduğunu söyledi ve “Siyonistler İran konusunda yanlış hesap yapıyorlar. Bunları anlamalarını sağlamamız gerekiyor" dedi. 


The Washington Post | Çinli bilgisayar korsanları ABD'li siyasilerin aramalarının ses kayıtlarına erişti

Konu hakkında bilgi sahibi üç kişiye göre, Çin devletine bağlı bilgisayar korsanları ABD'li siyasi figürlerin telefon görüşmelerinin ses kayıtlarını topladı.

Bu kişilerden biri, telefonları dinlenenler arasında adı açıklanmayan bir Trump kampanya danışmanının da bulunduğunu söyledi.

Adlarının açıklanmaması kaydıyla konuşan kişilere göre, bilgisayar korsanlarının Amerikalı araştırmacıların Salt Typhoon adını verdikleri Çin hükümetine bağlı bir grubun parçası oldukları ve aylar önce başlayan geniş kapsamlı bir casusluk operasyonunun parçası olarak bir dizi görüşmenin sesini toplayabildikleri söyleniyor.

Bu kişilerden biri, hükümetin hala bilgisayar korsanlarının ne kadar ses kaydına sahip olduğunu belirlemeye çalıştığını söyledi.


The Wall Street Journal | Ekonomistler ABD'de seçim sonrası enflasyon potansiyeli konusunda uyarıyor

ABD'de enflasyonu düşürmek için 2,5 yıldır verilen zorlu mücadele başarıya ulaşmış gibi görünüyor ancak seçim bunu değiştirebilir.

Enflasyon, daha yüksek faiz oranları, iyileşen tedarik zincirleri ve işçi akınından gelen büyük yardımlar nedeniyle düştü. Ancak önümüzdeki yıl borçlanma maliyetlerinin ve fiyat artışının düşmeye devam edip etmeyeceği büyük ölçüde Donald Trump ya da Kamala Harris'in politika tercihlerine bağlı olabilir.

Her iki aday da büyümeyi artırmaya yönelik politikaları destekliyor ve bu da enflasyonun daha fazla düşmesini engelleyebilir. Ancak ekonomistler ve hatta muhafazakâr eğilimli danışmanlar, özellikle Trump'ın desteklediği fikirlerin enflasyon korunu alevlendirme riski taşıdığından endişe ediyor.


eKathimerini | GKRY lideri Hristodulidis, Beyaz Saray'da Biden ile görüşecek

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) lideri Nikos Hristodulidis ile ABD Başkanı Joe Biden, Beyaz Saray'da görüşecek. Görüşme, Güney Kıbrıs ve ABD'nin savunma iş birliği anlaşması imzalamasının hemen ardından gerçekleşiyor. 

Bir GKRY lideri en son Haziran 1996'da Beyaz Saray'a davet edilmiş ve Glafcos Clerides dönemin Başkanı Bill Clinton ile bir araya gelmişti.