Dünya

ABD Kongresi 6 Ocak Komitesi: Danışmanları defalarca kendisini seçimi kaybettiği konusunda uyardı; Trump, dinlemeyip yalan yaydı

14 Haziran 2022 08:09

T24 Dış Haberler

ABD'de 6 Ocak Kongre baskınını soruşturmakla görevli Temsilciler Meclisi komitesi, sunumlarını sürdürdükleri ikinci özel oturumda danışmanlarının oylamayı kaybettiklerine dair kendilerine birçok kanıt sunmasına rağmen eski ABD lideri Donald Trump'ın seçim sonuçlarına şaibe karıştığı ve aslında kendisinin kazandığı iddialarını gündeme getirmeye devam ettiği belirtildi.

2 saat süren oturumda komite üyeleri, Trump'ın danışmanlarının oy sayımının devam ettiği süreçte "zafer ilan etmemesi" için eski başkana çağrı yapmasıyla ilgili detaylar sundu. Trump'ın danışmanlarının ve kendisine en yakın isimlerden eski Adalet Bakanı William Barr'ın çağrısına rağmen temelsiz iddialarda bulunmaktan vazgeçmediği belirtildi.

Komite, Trump'ın eski kampanya yöneticisi Bill Stepien'in pazartesi günkü oturumda tanıklık yapmasını planlıyordu; ancak eşi doğum yapınca Stepien katılım sağlayamadı. Salonda onun yerine Stepien'in avukatı yer aldı. 

Komite, oturumda Stepien'in geçmişte verdiği bir ifadeyi okudu. Bu ifadeye göre seçim gecesinde Trump'a kızı ve başdanışmanı Ivanka Trump ile kampanya avukatı Rudy Diuliani "defalarca" seçim kazanabilecek kadar oy almadığını söyledi .

Komitenin Cumhuriyetçi Başkan Yardımcısı Liz Cheney, Trump'ın danışmanlarının "daha çok oyun sayılmasını bekleyin" tavsiyesini dinlemediğini; ancak "görünüşe göre sarhoş olan" Giuliani'yi dinleyerek sonuçlar belli olmadan zafer ilan ettiğini ifade etti.

Stepien, seçimi takip eden günlerde Trump temelsiz açıklamalarda bulundukça eski başkanın ekibinin ikiye bölünmeye başladığını belirtti: "Giuliani'nin yalanlarını destekleyenler ve Stepien'in mantık çağrısını destekleyenler".

Trump'a görevdeki son döneminde en yakın isimlerden olan eski Adalet Bakanı Barr, geçen ay komite üyelerine kapalı kapılar ardında konuşmuştu. Oturumda gösterilen klipte Barr'ın, "Ona (Trump'a) çalışanlarının halka yalanlar anlattığını söyledim. Moralim bozulmuştu, çünkü bunlara gerçekten inanıyorsa gerçeklikten tamamen kopmuş demekti" ifadelerini kullandığı duyuldu.