Dünya

ABD istihbaratı: Rusya'da radyasyon seviyesinin tırmanmasına denizin altından çıkarılmaya çalışılan bir füze sebep oldu

30 Ağustos 2019 12:57

T24 Dış haberler

ABD istihbaratı tarafından yapılan değerlendirmeye göre Rusya'da radyasyon seviyesinin tırmanmasına denizin altında bulunan bir nükleer füzenin çıkarılması için yapılan operasyon sebep oldu. 

Konuyla direkt bilgisi olan bir kaynağın CNBC'ye verdiği demeçe göre meydana gelen kaza yeni bir silahı denerken değil, eski bir füzeyi kurtarmaya çalışırken meydana geldi. Bir başka kaynağa göre denizin altında bulunan nükleer füzeyi kurtarmaya çalışan görevlileri taşıyan gemilerden birinde bir patlama meydana geldi. Bu patlama da denizin altındaki füzenin çekirdeğinde dengesizliğe sebep oldu ve sonuç olarak radyasyon sızıntısı yaşandı.

CNBC'nin aktardığına göre bahsi geçen füze geçmişte yapılan bir testte kaybolmuştu.

Rusya'da 8 Ağustos'ta meydana gelen kaza sonucunda kuzey Rusya'da radyasyon seviyelerinin arttığı gözlemlenmiş ve 5 bilim insanı hayatını kaybetmişti. Rusya Savunma Bakanlığı bu insanların Arkhangelsk'teki bir askeri üste yapılan füze motoru testinde meydana gelen patlama sebebiyle hayatını kaybettiğini açıklamıştı. 

Olaydan sonra Rusya'nın radyasyon gözlem istasyonlarında bir süre veri alınamamıştı ve doktorlar radyasyona maruz kalmış hastalara müdahale edeceklerinin kendilerini bildirilmediğini ifade etmişti.