Dünya

ABD istihbarat belgeleri: Ukrayna, Suriye'de Rusya'yı SDG'nin yardımıyla vurmayı planladı; Türkiye durumdan haberdardı

24 Nisan 2023 11:32

T24 Dış Haberler

ABD istihbaratından sızan belgelere göre, Ukrayna ordusunun istihbarat ajansı, SDG'nin yardımıyla Suriye'deki Rus kuvvetlerine saldırmak için gizli planlar yaptı. 

The Washington Post'un haberleştirdiği belgeye göre planlama, aralıkta Devlet Başkanı Volodonmir Zelenski'nin emriyle durduruldu.

ABD istihbaratının 23 Ocak tarihli belgesine göre, Ukrayna'nın hedefi Suriye'de faaliyet gösteren Rus askerlerine ve Wagner paralı askerlerine can ve mal kaybına sebep olmuştu. İstihbarata göre Ukrayna, bunun Rusya'nın Suriye'ye yeni askerler göndermesine ve Ukrayna'nın işgalinde kullanılacak bazı kaynakları Suriye'ye yönlendirmesine sebep olacağını düşündü. 

Pentagon sızıntıları belgeleri arasında yer alan, "HCS-P" başlıklı belgede Ukrayna'nın Suriye'deki Rus kuvvetlerini insansız hava araçlarıyla vurmayı hedeflediği görülüyor. İstihbarata göre Ukrayna, "küçük çaplı" saldırılarla başlamayı planlıyordu. İlk başta sadece Wagner güçlerinin hedef alınmasının da seçenekler arasında olduğu ifade edildi.

The Washington Post'un aktardığına göre Ukrayna, Rusları vurması için Türkiye'nin terör örgütü olarak nitelendirdiği SDG güçlerini de eğitmeyi düşündü. 

Belgeye göre SDG, olası bir işbirliği karşılığında eğitim, hava savunma sistemi ve saldırılarda oynadıkları rolün gizli tutulmasını talep etti.

ABD istihbaratının belgesine göre, Türkiye de planlamadan haberdardı. The Washington Post'un haberine göre Türk yetkililer, "potansiyel karşılıktan" konusunda endişelerini dile getirerek Ukrayna'nın saldırıları Türkiye'nin desteklediği muhalif grupların bulunduğu topraklardan değil, Kürt grupların kontrolündeki bölgelerden gerçekleştirmesini tavsiye etti.

The Washington Post, Türkiye plandan haberdar olsa da Ankara'nın detaylara ne kadar vakıf olduğu konusunda bilgi olmadığını aktardı.