Dünya

ABD, İsrail'in Gazze'deki harekâtını ocak ayında azaltmasını bekliyor; ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Sullivan haftaya bölgeye gidecek

Netanyahu'nun İsrail'de Biden yönetiminin savaş sonrası Gazze'yi Filistin Yönetimi'nin devralmasına yönelik planını engelleyeceğini söylediği sırada ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan'ın haftaya yeniden bölgeye gitmesi bekleniyor

13 Aralık 2023 14:05

T24 Dış Haberler

ABD'li yetkililer, Washington'un İsrail'in Gazze'nin güneyinde Hamas'a karşı yürüttüğü savaşın en yoğun aşamasının Ocak ayı başlarında azaltılmasını ve daha hedefli hale getirilmesini beklediğini söyledi. ABD Başkanı Joe Biden'ın Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, bu hafta savaşı ve onu takip edecek hazırlıkları görüşmek üzere yeniden bölgeye gitmeye hazırlanıyor. 

The Financial Times'ın (FT) haberine göre; yetkililer, İsrail'in Gazze'nin güneyindeki Han Yunus ve üst düzey Hamas militanlarının barındığı düşünülen diğer bölgelerde askeri hedefleri var. 

Kara harekâtından yüksek değerli hedeflere yönelik baskınlara

Ancak adlarının açıklanmaması kaydıyla konuşan bazı ABD'li yetkililer, Washington'un Ocak ayında taktikte bir değişiklik beklediğini ve kara harekâtından üst düzey Hamas liderleri ve diğer yüksek değerli hedeflere yönelik baskınlara geçileceğini söyledi.

ABD yönetiminden üst düzey bir yetkili, "Şu an en yoğun dönem... bir noktada yaklaşım farklı olacak ve sahada daha az bot olacak ama mecbur kaldıklarında girecekler" dedi.

Jake Sullivan, yeniden bölgeye gidiyor

İsrail'in taktiklerini değiştirmesi beklentisi, Başkan Joe Biden'ın Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan'ın bu hafta savaşı ve onu takip edecek hazırlıkları görüşmek üzere yeniden bölgeye gitmeye hazırlandığı bir döneme denk geliyor.

Sullivan'ın hükümeti askeri operasyonlarında daha hassas olmaya ve Gazze'ye daha fazla insani yardım girmesine izin vermeye teşvik etmesi bekleniyor.

Salı günü WSJ CEO Konseyi konferansında konuşan Sullivan, "Başbakan Netanyahu, savaş kabinesi ve İsrail'in üst düzey ulusal güvenlik liderliği ile zaman çizelgeleri hakkında kesinlikle konuşacağım" dedi.

Biden-Netanyahu çatışması

ABD Başkanı Joe Biden ve İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu arasındaki savaş sonrası Gazze'yi kimin yöneteceği konusunda gelişen fikir ayrılığı kamuoyuna yansıdı. 

Washington'da bir bağış toplama etkinliği sırasında konuşan Biden, savaşın başlamasından bu yana Netanyahu hükümeti hakkındaki en sert açıklamalarını yaptı. 

Biden Netanyahu'yu kastederek "O iyi bir dost ama bence değişmek zorunda... İsrail'deki bu hükümet onun hareket etmesini çok zorlaştırıyor" dedi. İsrail hükümetini İsrail tarihindeki en muhafazakâr hükümet olarak nitelendiren Biden, hükümet içindeki bazı kişilerin iki devletli çözüme karşı çıktığını da sözlerine ekledi. Biden, İsrail hükümeti üyelerinin sadece Hamas'a değil "tüm Filistinlilere karşı" intikam almak istediğini söyledi. 

Biden'ın yorumları, Netanyahu'nun İsrail'de Biden yönetiminin savaş sonrası Gazze'yi Filistin Yönetimi'nin devralmasına yönelik planını engelleyeceğini söylediği sırada geldi

Sullivan, İsrail'in aynı yoğunlukta saldırıya geçmese bile Hamas'ın peşine düşebileceğini ve rehineleri serbest bırakması için örgüte baskı yapabileceğini söyledi. Ulusal Güvenlik Danışmanı, şunları kaydetti:

"Son birkaç haftadır gördüğümüz türden yüksek yoğunluklu askeri operasyonlar, Hamas hedeflerine, Hamas liderliğine baskı yapmak ya da rehinelerin serbest bırakılmasını sağlamak için alet çantanızda araçlar bulundurmaya devam etmek açısından tam anlamıyla hiçbir şey yapmamanız anlamına gelmek zorunda değil. Bu sadece bugün gördüğümüz yüksek yoğunluklu operasyonlardan farklı bir aşamaya geçtiğiniz anlamına geliyor"

Sullivan'ın gezisi, Gazze'deki ölü sayısı nedeniyle artan uluslararası baskının olduğu bir döneme denk geliyor. Pazartesi günü Hanuka'yı kutlamak için Beyaz Saray'da düzenlenen resepsiyonda ABD Başkanı Joe Biden, ABD'nin İsrail'e "Hamas'tan kurtulana kadar" yardım etmeye devam edeceğini söylemiş ancak Tel Aviv'i bu yardımı dikkatli kullanması konusunda uyarmıştı. 

ABD, İsrail ordusunun elini çabuk tutmasını istiyor

ABD geçen hafta İsrail-Hamas savaşında derhal ateşkes çağrısında bulunan Birleşmiş Milletler (BM) kararını veto etmişti. Karar, BM Genel Sekreteri ve aralarında Almanya ve Fransa'nın da bulunduğu Güvenlik Konseyi üyelerinin çoğu tarafından desteklenmişti.

İsrail, ABD'nin de desteklediği uzun soluklu bir savaş stratejisinin parçası olarak Gazze'nin güneyindeki en büyük kent merkezi olan Han Yunus'ta olduğuna inanılan üst düzey Hamas liderlerini bulmaya odaklanmış durumda.

Biden yönetimi yetkilileri, İsrail'e askeri çabaları için bir son tarih vermediklerini ancak İsrail ordusunun Hamas'ı geriletmek için mümkün olduğunca hızlı hareket ettiğini görmek istediklerini söyledi.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken da Pazar günü CNN'e verdiği demeçte "Herkes bu kampanyanın mümkün olduğunca çabuk sona ermesini istiyor" demişti.