Gündem

"ABD güvenli bölgede kontrolün farklı şekilde olacağı üç bant oluşturulmasını önerdi"

14 Ağustos 2019 07:56

HaberTürk yazarı Muharrem Sarıkaya, Suriye'nin kuzeyinde tesis edilecek güvenli bölge için ABD'nin kontrolün farklı şekilde oluşacağı 5 km, 9 km ve 4 km kalınlığında üç güvenlik bandı olmasını önerdiğini aktardı. Sarıkaya, Türkiye'nin bu öneriye "olumlu bakmadığını" aktardı. 

                           Kaynak: HaberTürk

ABD'nin güvenli bölgenin derinliği konusundaki duruşunu yumuşattığını ifade eden Sarıkaya, "Anlaşılan o ki müzakereler sonucunda ısrarından geri adım atmış ve uzunluk konusundaki tutumunu yumuşatıp, 'sınırın tamamı boyunca' güvenli bölge olmasını kabul etmiş" değerlendirmesinde bulundu. HaberTürk yazarı bunun için belirlenen şartlardan birinin, “yerleşim merkezlerine aynen kağıt üzerindeki Münbiç mutabakatında olduğu gibi Türk güvenlik güçlerinden hiçbiri girmeyecek...” olduğunu ifade etti.

Sarıkaya'nın "İşte ABD'nin dayattığı 3 bantlı güvenlik alanı" başlıklı yazısının ilgili bölümü şöyle:

"Her iki tarafın da aktardığına göre ABD bazı konularda ilk başlardaki katı tutumunu yumuşatmakla birlikte, güvenlikli bölgenin hangi bandının ve yerleşimlerin tam kontrolünde olacağı konusundaki katılığını koruyor.

Yumuşattığı en önemli alan ise sınırın genişliğine ve “havadan sanal güvenlikli bölge” oluşmasına ilişkin...

Çünkü ABD tarafı önce 140 kilometrelik uzunlukta güvenli bölgenin oluşmasını isterken, derinlik için de 9 mil (14 km) önermişti.

Anlaşılan o ki müzakereler sonucunda ısrarından geri adım atmış ve uzunluk konusundaki tutumunu yumuşatıp, “sınırın tamamı boyunca” güvenli bölge olmasını kabul etmiş.

Ancak bunun için de şartları var.

Buna göre, “yerleşim merkezlerine aynen kağıt üzerindeki Münbiç mutabakatında olduğu gibi Türk güvenlik güçlerinden hiçbiri girmeyecek...”

Sınır boyunca Kobani, Tal Abyad, Suluk, Resulayn, Derbesiyah, Kamışlı ve Kürt nüfuslu ilçeler dahil, yerleşim birimlerinin kontrolü “aktive edilebilir güvenlik (Vating) prosedür” gereği yerel sivil ve askeri konseyler veya güçler tarafından sağlanacak.

Türkiye bu yerleşim birimlerinde PKK veya diğer suç örgütleri ile ilişkili kişileri tespit ederse, merkezden çıkarılmasını sivil veya askeri konseylerde yer almamasını isteyebilecek.

ABD ayrıca Kobani, Derbesiyah gibi Kürt nüfusun çok yoğun yaşadığı bölgelere ve diğer ilçe yerleşimlerinde Türk güvenlik güçlerinin kesinlikle bulunmasını istemiyor; kırsalda kalması gerektiğini savunuyor.

Türkiye’nin olumlu bakmadığı ABD’nin plan önerisi bununla da kalmıyor, kontrolün farklı şekilde oluşacağı 5 km, 9 km ve 4 km kalınlığında üç de güvenlik bandı oluşturuyor.

Konuyla ilgili yetkilinin söylediği gibi, “5 km dışında yetkiyi paylaşmayıp tam kontrolü” elinde tutmak istiyor."