Dünya

ABD göçmen çocukları Guantanamo’daki askeri cezaevinde barındırmayı düşünüyor

Yetkililer, ABD’ye gelen göçmenlerin barınması için uzun süre kullanabilecekleri tesisler bulmaya çalışıyor

25 Nisan 2019 10:27

Meksika sınırını geçen sığınmacı sayısındaki artış sebebiyle ABD, göçmen çocukları Guantanamo Körfezi’ndeki askeri cezaevinde barındırmayı düşünüyor.

Independent'tan Clark Midock'un aktardığına göre öneri bu yılın başlarında, ABD İçişleri Bakanlığı'nın evrak işlemleri devam eden göçmenlerin kalabileceği askeri bir tesis aradığı sırada ortaya atıldı.

Şu ana kadar pek ilgi görmeyen teklif hakkında New York Times’a konuşan yetkililer, çocukları ABD’nin bu kötü anılan cezaevinde, terör zanlılarının yanı başında tutma fikrini uygun bulmadığını söyledi.

New York Times ise çocukların Guantanamo Körfezi'ne getirilmesi için “acele” edilmediğini ve geçmişte sığınmacılar tarafından kullanılan askeri üssün, yatakhane olanaklarına sahip olması dolayısıyla, "potansiyel" bir tesis olarak görüldüğünü kaydetti.

ABD Savunma Bakanlığı da askeri üslerin göçmenlerin barınabileceği potansiyel alanlar olarak görüldüğünü doğruladı.

Sınırı geçen göçmenlerin artışıyla, ABD’nin güneyindeki kısa süreli bekleme tesisleri dolup taştı. Yetkililer şimdi, ABD’ye gelen göçmenlerin barınması için uzun süre kullanabilecekleri tesisler bulmaya çalışıyor.

Trump yönetiminin, yasal işlemleri sonuçlanmayan göçmenlerin ülke içindeki serbest dolaşımını engelleme kararıyla, kapasite sorunları daha da arttı.

ABD Göçmenlik ve Gümrük Muhafazası (ICE) şu anda 50 binden fazla göçmenin bakımını sağlıyor. Bu, ABD tarihindeki en yüksek rakamlardan biri olarak görülüyor.