Dünya Basınında Bugün

ABD, Gazze'ye geçici liman inşa edecek; Kiev'in "terör saldırısı" için görevlendirdiği iddia edilen Belaruslu muhalif öldürüldü | Dünya Basınında Bugün

08 Mart 2024 09:30

T24 Dış Haberler

ABD, Gazze'nin Akdeniz kıyısında insanî yardımları artırmak için geçici bir liman ve iskele inşa edecek. ABD Başkanı Joe Biden, seçimden önceki son "Birliğin Durumu" konuşmasında Cumhuriyetçi aday Donald Trump'ı hedef aldı ve onu tehdit olarak nitelendirdi. Britanya'da hükümetin aşırılıkla mücadele komiseri Robin Simcox, Filistin yanlısı protestoların Londra'yı "Yahudiler için yasak" haline getirdiğini ileri sürdü. Britanya Savunma Bakanlığı'nın 8 milyon sterlinlik bir anlaşma gereğince bir şirkete en az 2017 yılına kadar devam edecek şekilde ödeme yaptığı; bu şirketin de üst düzey Suudi yetkililere yapılan gizli ödemeler için bir kanal olduğu iddia edildi. İsveç, NATO'nun 32. üyesi oldu ve iki asırlık resmi bağlantısızlığa son vererek iki yıl süren çileli diplomasiyi noktaladı. Kimliği açıklanmayan Belaruslu bir muhalif, Rusya'nın kuzeyindeki Karelia cumhuriyetinde Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB) görevlileri tarafından vurularak öldürüldü.

The Washington Post | ABD, Gazze'ye yardım ulaştırmak için geçici liman inşa edecek

Müslümanlar için kutsal sayılan Ramazan ayı başlamadan önce İsrail-Hamas ateşkesi ve rehine kurtarma anlaşmasına varılacağına dair umutların azaldığı bir dönemde ABD Başkanı Joe Biden, ABD ordusuna Gazze'nin Akdeniz kıyısında geçici bir liman ve iskele inşa ederek insani yardım için yeni bir rota açma talimatı verdi.

Yönetim yetkilileri, Biden'ın Birliğin Durumu konuşmasında duyurulan olan bu görevi "acil görev" olarak tanımladı. 


The New York Times | Biden, Trump'ın korkunç bir tehdit oluşturduğunu söyledi

ABD Başkanı Joe Biden, seçimden önceki son "Birliğin Durumu" konuşmasında Cumhuriyetçi aday Donald Trump'ı hedef aldı ve onu tehdit olarak nitelendirdi. 

Biden, "Başkan Lincoln'den ve İç Savaş'tan bu yana özgürlük ve demokrasi hiçbir zaman bugün olduğu kadar saldırı altında olmamıştır. İçinde bulunduğumuz anı nadir kılan şey, hem yurtiçinde hem de yurtdışında saldırı altında olan demokrasinin özgürlüğüdür" dedi. 


The Daily Telegraph |  "Londra artık Yahudiler için yasak bölge"

Britanya'da hükümetin aşırılıkla mücadele komiseri Robin Simcox, Filistin yanlısı protestoların Londra'yı "Yahudiler için yasak" haline getirdiğini ileri sürdü.

Robin Simcox, bakanları aşırıcılıkla mücadele ederken "daha cesur olmaya ve daha yüksek yasal riskleri kabul etmeye istekli olmaya" çağırdı.

Telegraph gazetesinde bir yazı kaleme alan Simcox, "meydan okumanın ölçeğini karşılayacak politikalara" ihtiyaç olduğunu söyledi.


The Guardian | Britanya Savunma Bakanlığı, Suudi prense gizli ödemelerin yapıldığı iddia edilen firma ile 8 milyon sterlinlik anlaşma imzaladı

Britanya Savunma Bakanlığı'nın 8 milyon sterlinlik bir anlaşma gereğince bir şirkete en az 2017 yılına kadar devam edecek şekilde ödeme yaptığı; bu şirketin de üst düzey Suudi yetkililere yapılan gizli ödemeler için bir kanal olduğu iddia edildi. 


Al Arabiya | İki yıllık bekleyişin ardından İsveç, NATO'ya katıldı

İsveç, NATO'nun 32. üyesi oldu ve iki asırlık resmi bağlantısızlığa son vererek iki yıl süren çileli diplomasiyi noktaladı.

İsveç Başbakanı Ulf Kristersson, "Bugün tarihi bir gün. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg yaptığı açıklamada İsveç'in artık NATO politikalarının ve kararlarının şekillendirilmesinde eşit söz hakkına sahip olarak NATO masasında hak ettiği yeri alacağını söyledi" dedi. 


The Moscow Times | Rus Güvenlik Servisi, terör saldırısı planlamakla suçlanan Belaruslu muhalifi öldürdü

Kimliği açıklanmayan Belaruslu bir muhalif, Rusya'nın kuzeyindeki Karelia cumhuriyetinde Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB) görevlileri tarafından vurularak öldürüldü.

Interfax'ın emniyet teşkilatının basın servisinden aktardığına göre FSB, kimliği açıklanmayan 1974 doğumlu Belarus vatandaşının Ukrayna özel servisleri tarafından Olonets şehrinde bir terör saldırısı gerçekleştirmek üzere görevlendirildiğini iddia etti. FSB ayrıca, saldırganın Ukrayna ordusunda gönüllü olarak görev yapan Belaruslu bir birlik olan Kastus Kalinouski Alayı'nın bir üyesi olduğunu söyledi.