Dünya

ABD Dışişleri Sözcüsü: S-400'lerin alınmasıyla ilgili olarak Türkiye'yi uyarmıştık

"S-400'ün alınması durumunda Türkiye'nin F-35 programına katılımı yeniden değerlendirilir"

05 Mart 2019 23:59

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Robert Palladino, Türkiye’nin Rusya’dan s-400 füze sistemi alacak olması ile ilgili konuştu. Palladino  "S-400'ler konusunda duruşumuz değişmedi. Türkiye'ye bu konuda Patriot sistemi dahil, değerlendirmesi için bazı fırsatlar sunduk. Rus S-400 füze sisteminin alınmasının Türkiye’nin F-35 programına katılımını gözden geçirmemizle sonuçlanacağı konusunda uyarıda bulunmuştuk” dedi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Robert Palladino, Türkiye'nin Rusya'dan S-400 füze sistemi alma planına ilişkin konuştu.

Palladino "S-400'ler konusunda duruşumuz değişmedi. Türkiye'ye değerlendirmesi için Patriot sistemi de dahil bazı fırsatlar sunduk. Rusya'dan S-400 füze sisteminin alınmasının Türkiye'nin F-35 programına katılımının gözden geçirilmesiyle sonuçlanacağı ve potansiyel askeri teçhizat transferlerini riske atacağı konusunda uyarıda bulunmuştuk" açıklamasını yaptı.

NATO Komutanı, F-35'lerin satılmamasını önereceğini söylemişti

NATO Avrupa Müttefik Kuvvetler (SACEUR) Yüksek Komutanı Orgeneral Curtis Scaparrotti de bugün yaptığı açıklamada Türkiye'nin S-400 hava savunma sistemini alması durumunda ABD'nin F-35 savaş uçaklarını bu ülkeye satmamasını önereceğini söylemişti.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, geçtiğimiz Pazar günü yaptığı açıklamada ABD ile Patriot füzeleri için müzakerelerin başladığını ancak S-400 alımından ise vazgeçmeyeceklerini söylemişti.

ABD'li yetkililer Türkiye'deydi

ABD Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey ile ABD Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Matthew Palmer, S-400 ve Suriye konularında görüşmelerde bulunmak üzere bugün Türkiye'ye gelmişti.