Dünya

ABD Dışişleri Bakanı Blinken, "ateşkes" turuna Mısır ile devam ediyor: İsrail "ara teklifi" kabul etti; Hamas, "Önceki anlaşmayı bozuyor" dedi

Blinken, Mısır ziyareti sırasında Gazze'de ateşkes ve rehinelerin serbest bırakılması konularında ilerleme kaydedilmesi için bastırdı

20 Ağustos 2024 16:06

T24 Dış Haberler

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Orta Doğu turu kapsamında Mısır'a ziyarette bulundu. Ziyaret sırasında Gazze'de ateşkes ve rehinelerin serbest bırakılması konularında ilerleme kaydedilmesi için bastırdı. 

Tel Aviv'den Mısır'a uçan Blinken, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun, geçen hafta görüşmelerin bir ilerleme kaydedilmeden durmasının ardından iki taraf arasındaki uçurumları daraltmayı amaçlayan bir ABD "ara teklifini" kabul ettiğini söyledi. Hamas'ı da yeni görüşmelerin temeli olarak bu öneriyi kabul etmeye çağırdı.

Filistinli militan grup öneriyi açıkça reddetmedi, ancak yaptığı açıklamada, nasıl olduğunu belirtmeksizin, daha önce üzerinde anlaşmaya varılan maddeleri bozduğunu söyledi ve İsrail ile müttefiki ABD'yi müzakereleri kötü niyetle yürütmekle suçladı.

Blinken Mısır'da, ülkesi ABD ve Katar ile birlikte aylardır devam eden Gazze görüşmelerinde arabuluculuk yapan Cumhurbaşkanı Abdel-Fattah El-Sisi ile bir araya geldi. Sisi görüşmenin ardından yaptığı açıklamada savaşa son verme zamanının geldiğini söyledi ve çatışmanın bölgeye yayılabileceği uyarısında bulundu.

ABD Dışişleri Bakanı Blinken ve Mısır Cumhurbaşkanı Sisi 

6 rehinenin cesedi çıkarıldı 

İsrail ordusu, altı rehinenin cesedinin Gazze Şeridi'nden çıkarıldığını açıkladı.

İsrail Savunma Kuvvetleri'nden (IDF) yapılan açıklamada Yagev BuchshtabAlexander DancygAvraham MunderYoram MetzgerHaim Perry ve İngiliz-İsrailli Nadav Popplewell'in cesetlerinin pazartesi günü Han Yunus bölgesinden çıkarıldığı belirtildi.

TIKLAYIN | İsrail ordusu açıkladı; Gazze Şeridi'nden 6 rehinenin daha cesedi çıkarıldı

Beşinin öldüğü İsrail tarafından daha önce açıklanmıştı ancak Avraham Munder'in hâlâ hayatta olduğu düşünülüyordu. Hamas daha önce Popplewell'in aylar önce bir İsrail hava saldırısında aldığı yaralar nedeniyle öldüğünü iddia etmişti.