Gündem

ABD Dışişleri: Türkiye S-400 anlaşmasını sürdürürse çok olumsuz sonuçlarla karşı karşıya kalacak

"ABD'nin, Türkiye'ye S-400 tedariğine ilişkin tavrı değişmedi"

09 Temmuz 2019 22:35

T24 Haber Merkezi

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Morgan Ortagus, Türkiye'nin Rusya'dan aldığı S-400 hava savunma sistemine ilişkin açıklamalarda bulundu. Ortagus, "ABD'nin, Türkiye'ye S-400 tedariğine ilişkin tavrı değişmedi. Ankara, anlaşmayı sürdürürse çok olumsuz sonuçlarla karşı karşıya kalacak" dedi.

'ABD'nin Hasımlarıyla Yaptırımlar Yoluyla Mücadele Etme Yasası' (CAATSA) yaptırımlarını içeren tasarının Kongre'den geçtiğini hatırlatan Ortagus, "Türk yetkililer, ABD Kongresi'nden CAATSA yaptırım tasarılarının geçtiğinin farkında. Türkiye'nin F-35 programına katılımı dahil olmak üzere S-400'ü kabul etmesi halinde sonuçları Türkiye açısından olumsuz olacaktır" ifadelerini kullandı.

CAATSA yaptırımlarını içeren tasarının Kongre'den geçtiğini hatırlatan Ortagus, "Türk makamları, Kongre'den geçmiş olan tasarının CAATSA yaptırımlarıyla ilgili olduğunu biliyor" ifadelerini kullandı.

Ortagus, şöyle devam etti:

"Pompeo ve bu bakanlığın bu konuda inanılmaz derecede tutarlı olduğunu düşünüyorum. Ben ya da bakanın (Pompeo'nun) değiştiğini söylediği hiçbir şey yok." 

Erdoğan, "Yaptırım uygulamayacağını Trump'tan duymuş olduk" demişti

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, G-20 zirvesinde ABD Başkanı Donald Trump ile ikili bir görüşme gerçekleştirmiş, sonrasında "S-400'lere ilişkin ABD'nin yaptırım uygulamayacağını Trump'tan duymuş olduk. Biz ABD ile stratejik ortağız. Türkiye'nin egemenlik alanına kimsenin müdahale hakkı yoktur. Bunun bilinmesi gerekir" açıklamasını yapmıştı.

G-20 Zirvesi sonrasında ABD'li yetkililer, Erdoğan ile Trump arasında 'ılımlı' bir diyalog geçmesine rağmen S-400 alımına ilişkin yaptırımların hâlâ masada olduğunu söylemişti.

Reuters'ın haberine göre, Trump'ın yaptırımları ertelemek gibi adımlar atmayı deneyebileceği, böyle bir durumda Ankara'nın sevineceğini fakat ABD'de Kongre'nin kızacağı aktarılmıştı.

Trump, Obama yönetimini suçlamıştı

Trump, geçen kasımda Erdoğan'la yaptığı bir görüşmenin ardından Suriye'den ABD askerlerini çekme kararı almıştı. Karara, ABD askeri uzmanları ve müttefikler karşı çıkmış, bu sebeple askerlerin bir kısmı Suriye'de kalmaya devam etmişti.

Trump, G-20'de Erdoğan'la yaptığı konuşma sırasında eski ABD Başkanı Barack Obama'nın yönetimini Türkiye'ye S-400 sistemine alternatif olan Patriot sistemini sağlamama konusunda suçlamış, Erdoğan'ın bir suçu olmadığını söylemişti.

TIKLAYIN - Reuters: Trump, Erdoğan ile 'ılımlı' konuştu, fakat yaptırımlar hâlâ masada